Tekniske streaming løsninger med flere kamera (multicam)

23 maj 2021 Skrevet af 
i Blogs
  • Skriftstørrelse
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Lidt om Livestream setup som er let transportabel og med multicam optagelse med flere kamera/scener på samme sted.
Jeg vil gennemgå nogle mulige tilgængelige multicam løsninger med videomixer og flere kamera på samme sted.

At optage med flere kamera på samme tid og sted er en fordel - man kan skifte scene/view/vinkel og det er mere spændende at kigge på samme ting fra flere vinkler.
Flere vinkler har ikke noget med livestream og gøre men man kan optage samme ting fra flere vinkler også efterbehandle/redigere flere klip så de er synkront også skifte scene/vinkel.

Vi kan anvende flere typer kamera og vi kan eksempelvis lade audio være den måde at computeren kan synkronisere og organisere vores videoklip ved efterbehandling men når det live så skal det hele være meget mere synkroniseret.

Både kdenlive.org og BlackMagic Davinci Resolve kan synktronisere på audio spor fra hvert kamera - der også andre metoder på dyre kamera men igen det er efterbehandling og der skal ikke været for meget forsinkelse på skift det ene video/audio signal i forhold til et andet signal så dur det ganske enkelt ikke.


Livestream med flere kamera på samme sted så de ofte forbundet via SDI kabler eller måske HDMI og man klipper/redigere sin udsendelse live mens det sker hvilet er smart alt efter hvilken slags udsendelse vi laver.

HDMI til SDI også igen fra SDI til en capture enhed evt. USB/Fireware findes fra BlackMagic og andre leverandøre:

 

Nogle typer udsendelser udnytter jo ikke fordelen ved at de faktisk er live nu og det er en helt anden sag men de kunne ligeså godt være optaget i forvejen og måske lige sådan være VOD (Video On Demand) men man kan spare tid hvis man evt. kan klippe sin udsendelse mens man laver den fordi ellers skal man hjem med sin optagelse og samle videospor fra alle kamera og synkronisere disse også klippe sin udsendelse med de bedste vinkler og ved live transmission eller klipning så har man allerede lavet sin udsendelse på stedet.

Men multicam og multiscene skift kan jo være en mix af live begivenhed nu og her også med forud optaget indslag/videoklip - evt. med "værter" som kommer på scenen=vores udsendelse.

En udsendelse kan også bestå af flere som arbejder samme og levere deres bid ud af en samlet transmission.

En udsendelse kan også bestå af flere livefeed/streams som eks. 1 Maj :) 
 

kl 11 Video intro  Video klip 
kl 1200 virtuelt studio snak hver sit kamera hvorfra man nu er som gæst eller deltager.
13:00 Tale fra fælledparken kbh srt/rtmp stream til studio/sted / host.
1320 Tale fra Århus  rtmp/srt måske evt. preoptaget hvis det skete på samme tid som punkt - så kan vores restream server ha optaget det imens men så klippet jo klart.
14:00 Nye værter der vises klip fra kl 13 og 13:20 og snak om disse men det stadig er aktuelt og man besvare måske spørgsmål fra aktuelle brugere som har kigget med.
14:30 video outtro Optaget video klip

 
Her kunne tale fra eksempelvis fælledparken måske og være med flere kamera vinkler men disse skal jo være synkront uden stort delay hvis man kamera 1, kamera 2 og kamera 3 skal være noget vi kan skifte mellem så vil man måske ha samme audio strøm og det kan være et vildt setup med flere meter SDI coax kabler frem til vores com transportable studio.

Det kan også være det er en computer med flere kamera som er forbundet via USB,SDI,HDMI,NDI - men vi har nogle begrænsinger på kabel typer og eks. coax kabel er blot med en leder og skærm så de kabler er ikke så skrøbelige som eksempelvis hdmi kabler med flere ledning i et kabel og tilsvarende USB - NDI er en netværks protokol og den kan også køre via wifi men ellers kan man benytte almindelige netværks kabler og måske 1Gbit.

Det kunne være vi valgte at sætte en router/switch på med 1Gbit netværk lokalt også kan man sende alle kamera signaler til den Videomixer som er en lokal mixer hvad vi skal se og denne signal sendes måske via SRT/RTMP videre til måske restream.undergroundnews.dk som måske bare gemmer den eller også sender det direkte til endnu en video mixer som sætter titel på og logo etc. også sender man en stream til den restream server som fordeler den aktuelle livestream til flere sociale platforme og evt. sender sit signal videre til Danmarks radio eller tv2news - men i gamle dage havde vi kun rtmp men nu findes der andre transmissions metoder.

Nogle protocoler er meget lowlentency og de hurtige uden stort delay - eks. rtmp er langsom men hvis ting skal være synkroniseret og uden stort delay så er rtmp ikke god nok men eksempelvis SRT en nyere protokol hvor der typisk er tale om få sekunders delay fra noget optages og sendes til det er fremme - hvis det er to folk som snak se hianden og snakke sammen så dur det ikke med alt for meget delay så er SRT og WEBRTC mere anvendelige løsninger som er hurtigere end den gamle rtmp protokol og eksempelvis kan man sende video via UDP pakker via netværk men den metode er kan give fejl fordi evt. pakke tab og fejlkorrektion ikke er muligt - afsenderen sender bare datapakker og modtageren må prøve og følge med og vi oplever faktisk at kablet tv netværk kan ha mere eller mindre fejl/støj som skyldes pakketab frem til modtager tv - så selvom det er digitale signaler og ikke som analog så kan der være mere eller mindre god forbindelse og hvor evt. transmission protokol betyder noget.  


Men alt dette her er blot en forklaring på at multicam = flere kamera på samme sted skal disse være i sync og med både audio og video hvor der findes forskellige metoder samt tidskoder og standarder som kan udnyttes.

Men eksempelvis er det let og tilslutte måske 3 webcams også skifte mellem disse - dog så er der også forskel på om disse er 4K eller bare SD, HD eller full HD kavalitet og vores USB data kapasitet kan også være relevant eksempelvis kan USB3 klare hurtigere data end eksempelvis USB 1.0 og USB2.0  - derudover kræver det også en nødvendig kapasitet af selve computeren at håndtere en eller måske flere kamera signaler selvom de er forbundet fysisk via kabel - så kan der være forskel på om alle kamera sidder via samme USB hub og deler kabel eller om de sidder på hver sit USB stik og det er ligesom med USB ssd harddiske hvor det ikke er så ofte de alle sender/modtager data med fuld fart/kapasitet på samme tid - det kan blive bøvlet hvis man tilslutter en USB3 switch fordi selvom man skulle kunne klare 5Gbps (625MB/s) med USB 3.0 og USB 2.0 siger 480Mbps (60MB/s) så det jo en optimale/maximale kapasitet.


Det hele giver nogle gane udfordringer som er relevant hvis vi har flere kamera og data strømme som skal være aktive på samme tid og måske de ikke alle behøver at være aktive på samme tid - men så skal de kunne genskabes hurtigt når man skifter mellem disse så måske en computer fint kan ha to direkte forbundet webcams og skifte mellem kamera A og Kamera B men at sende data fra både kamera A og Kamera B på samme tid er svært - måske forbindelsen heller ikke er hurtig nok til at håndtere 2*4 Mbit signaler dvs. 8mit eksempelvis via en G2,G3, G4 eller G5 Telefon forbindelse.

En telefon kan du måske skifte kamera mellem frontkamera og bagkamera - men den sender ikke både frontkamera og bagkamera data på samme tid ofte.

Men ellers via SRT og NDI samt webRTC kan man godt gøre en telefon til et ekstra lokalt kamera på en computer med OBS.


Dyre og noget mindre transportable multicam setup er muligt - men jeg vil primært ha fokus på den som ikke er dyre og knap så omfattende at håndtere.

 

Nr 1 består af en computer med OBS som vidoeo mixer og evt. tilsluttet nogle web kamera via USB kabel også kan vi skifte mellem disse.
Her kan flere kamera kan så også blandes med flere kamera via NDI,SRT,WEBRTC evt. trådløse via wifi er en mulighed.

Nr 2 består også af en computer som måske har capture kort og SDI coax kabler og kamera skal forbindes via hdmi til SDI box og det bliver dyre.
Nu kan man så få video kamera med HDMI ud og dyre kamera med SDI kabel tilslutning også men det er mere omfattende foruden at vores HDMI/SDI box også skal ha strøm.

Løsning 2 kan også være en blanding af løsning 1 men det handler også om priser og hvad som er behovet.


Til nogle setup kan du klare det fint med 2-3 webcams og du har ikke altid brug for dyre kamera og der skal bare være en rimelig belysning også - det behøver heller ikke være de dyreste 4K webcams og eksempelvis logictech C920 er en af de meget populre webcams der er andre gode til bedre priser - de er muligvis noname og ukendte mærker så det giver ikke mening at købe de dyreste men eksempelvis kan man zoome mere på kamera i 4K hvilket godt kan have nogle fordele også men husk at de kræver mere kapasitet på computeren.

Det kan måske betale sig og købte brugt professionel videokamera fordi nogle opgradere fra 1920p HD til 4K også kan man måske anskaffe et brugt professionel videokamera til en god pris også skal man bare ha en HDMI til USB3 eller HDMI til SDI konvertering - man benytter ikke så ofte 4K til streaming endnu af mange årsager.

Hvis du er smart kunne du overveje en løsning som også inkludere evt. tilslutning for professionelle XLR mikrofoner eksempelvis Zoom Q8:Det er hvis du altså gerne vil kunne tilslutte kamera til evt. mixerpult så er det en ide men ellers kan man faktisk finde anstændige webcams med priser fra 200 kr og op men disse har ikke XLR input.
Det ikke sikkert du har behov for XLR input og ja den mest billige løsning kan faktisk være at bare forbinde sin telefon til videomixer computeren via SRT/webRTC.

En anden løsning kunne være zoom Q2N som også kan køre 4K og med en effektiv mikrofon og det fås til cirka 1500 kr cirka.

Rigtigt mange videokamera har ikke engang mikrofon stik - det bør de have men igen hvis vi kun skal ha HDMI video signal som skal videre ind i video swith og vores audio kommer ind på andre måder så det måske OK med en af de meget billigere videokamera til nogle opgaver - eksempelvis Go Pro hero 7 har også mini hdmi ud men her skal man huske at slå billedestablisering og andet fra fordi ellers vil der være delay/lack som påvirker signal sådan hvis det skal indgå som et kamera input som er synkront med andre kamera input.Zoom Q8 også kan fungere som et almindeligt USB webcam også har man stadig et mini hdmi ud - hvis man ville tilslutte det via en HDMI videomixer.


Zoom audio recorder er også en måde at få XLR input ind i videomixeren tilsluttet via USB men måske du kan nøjes med audio via mikrofon stik og antal af nødvendige kamera er jo forskelligt.

Multicam livestream dækning er blevet mere almindeligt og der kommer hele tiden nye løsninger på marked - videomixer og brug af tablet samt telefoner er almindeligt.

Slingstudio er et eksempel på en sådan løsning:

Slingstudio HUB kan livestreame til de sociale medier og hvor man kan tilslutte telefoner som ekstra kamera via deres app men man kan også sætte kamera til via en box som konvertere hdmi til trådløs signal som sendes til den aktuelle studio hub men løsningen er så populær at de kun sælger to CameraLINK pr hub kunde - men en kamera link koster også 349 $ tæt på 2000 kr og en Slingstudio hub koster 999$ dvs. tæt på 6000 kr.   Deres camlink kan sende 1080p/60 frames med 30mbits pr kamera men løsningen kommer jo også hurtigt op på 10000 kr og dette er jo uden kamera men man kunne droppe disse og bruge mobil telefonen man er også lidt bundet af deres løsning og faktisk er man nød til at købe to studio hubs hvis man vil ha flere end to Cameralinks fordi de vil kun sælge to pr kunde - måske det skyldes at hver hub har sit eget wifi netværk og der kan være udfordringer med kapasitet pr men ellers er ideen med dette system jo smart nok som en transportabel multicam livestream setup - det smarte er også den kan optage op til 4  kamera streams så man kan efterredigere.
SlingStudio CamLink kan oplades men og man kan købe et batteri til SlingStudio HUB (servere) også.


Der er mange muligheder og det kan være en fin løsning til nogle setup.

Den løsning som jeg selv har lavet der minder lidt om sling studio Camlink koster mindre men det betyder også at jeg kan lave flere eller en ny ekstra hvis den går i stykker.
Den kan da sende de nødvendige 1080p 25 frames og den kan køre via 2G/5G og streame med SRT eller RTMP med NDI har jeg kun fået 720p til at virke.
 

Det er så lavet med en Raspberry PI4 og 2Gb eller 4GB ram og naturligvis 8G udgaven vil virke med Raspbian.

Jeg kan selv bestemme om jeg vil ha stor powerbank på eller en mindre lettere også er det typisk en vildere computer med OBS som er vores hub.

Rasperry pi4 kan måske køre over 10 timer på en fornuftig powerbank.


Prisen på HDMI til USB3 er også blevet mindre - så den er jo noget billigere hvis man gerne vil ha et wifi forbindet kamera men vi har også RJ45 stik så
man kan ha sit eget 1Gbit netværk router med sig - hvortil OBS computer og kamera kan være forbundet.   

 BlackMagicDesign har lavet en del fede produkter foruden Davincy Resolve og de har så lavet nogle små fine videoswicther som ikke fylder så meget startede fra ATEM mini som har 4 HDMI input og hvor den kan tilsluttes en computer via USB og de har lavet en Atem mini pro som har endnu flere mulighed og man kan også lave længere hdmi kabler så man ikke behøver SDI løsninger. 

 


 

Prisen på Atem mini er fra omkring 2500 kr for en Atem mini og det ikke så tosset for 4 HDMI input til USB samlet i en fin lille box men du skal ha en computer tilsluttet og eksempelvis vil springet til Atem mini pro være relevant fordi du eksempelvis kan arbejde med en Preview og Program monitor hvilket er man ikke har på den midste udgave af Atem mini.

 

Her er det heller ikke trådløse kamera men igen har du en computer så kan du lave dit eget wifi med en medbragt router også lade computeren være forbundet via ethernet eller en anden wifi forbindelse.


Vi kunne også anvende min hjemmelavet "Camlink" løsning og forbundet en hdmi port eller måske bare via wifi snakke til OBS swither softwaren med SRT eller webrtc.

Selvom Atemi mini pro er en fin løsning så findes der dog endnu billigere videoswitcher løsninger som også har preview og program så man kan se signal fra sine videoklilder.

Atem mini er lidt dyr i forhold til RGBLink  mini er set fra omkring 2500 kr som både har en lille skærm og ja den videoswitcher sælges også under andre navne som Feelworld LivePro L1


 


- Jeg syntes det produkt er jo helt fint hvis man går efter en meget kompakt vidoeoswither men man skal dog stadig bruge en computer med laptop med OBS eller måske en  bare raspberry pi 4 hvis man bare vil tage den USB signal og sende det videre til en anden OBS men USB3 er nok nødvendigt - men altså 4 hdmi til USB3 er ikke så tosset - så prisen ikke dum men den køre ikke output under 1080 p men OBS kan jo godt skallere sit output - det kan faktisk give mening at lade en raspberry pi4 lave srt/rtmp stream til en anden remote OBS hvor man så sætter titel og andet som skal på udsendelsen - der skulle også være noget software som gør det muligt at kommunikere med video swicther men måske det sker via en browser løsning det ved jeg dog ikke men det ville være genialt hvis den videoswitcher var lavet sådan men det kan også være det kræver særlig software - men prisen er jo ikke voldsomt sammenlignet med andre produkter.
Men ellers så jeg gerne at man kunne styre alt via software på en tablet og ikke skulle trykke på knapper plus at man ikke var begrænset af 4 hdmi input.
 

 

En ulempen med denne box er jo at den kun har så begrænset audio indput men måske hvis man har kamera med ordenlige XLR input eller zoom Q8 så er det en løsning og man kan vel også tage 3.5mm jack som er et TRRS stik kunne tilsluttes en zoom recorder med XLR stik men så igen kan det være den er tilsluttet OBS computeren.
 

YOLOBOX er en slags videoswither som er genial fordi den både er extern monitor på et kamera men de indeholder faktisk og SIM kort så den kan køre uden mobil telefon delt netværk men den kan have sin egen forbindelse.

 

Nu er der så nye broadcast kamera som har stream protocol og wifi indbygget eller SDI stik og andet så de kan sende rtmp/srt/udp direkte til noget - ja jeg siger noget fordi man vil måske gerne ha overley og tekster og andet på men Yolobox kan alt det som OBS kan men den kan også side på kamera - den kan også sende til flere platforme på samme tid men nok ikke smart via en mobil forbindelse - så det bedre at sende een stabil stream og lave publisering derfra til flere steder.

 

Men ja prisen på Yolobox er så tæt på de 8000 kr og det er stadig uden kamera men det er en kompakt løsning og man behøver ikke ha en computer med sig.

Men igen prisen for denne Yolobox enhed er jo også ligeså dyr som præcist som en vild gaming laptop med keyboard osv. og hvis man skal taste titel  osv. så det måske mere praktisk med en laptop - hvis nu Yolobox driller osv. så er der kun leverandøren som kan lave den hvis der er noget galt men hvis en computer er underlig/syg kan den skiftes ud med en anden også det måske bedre med en gamming laptop og nogle hdmi usb3 capture dimser og man er mindre sårbar omkring sin løsning. 


- Eksempelvis manglede jeg lige en laptop til en streaming event - fordi jeg ikke orkede eller kunne at slæbe en stationær pc med men så kunne jeg installere Linux med OBS på en USB3 ssd disk og låne min søns kraftige lenovo gamming computer med nvidia 1650 GPU og via 5 meter hdmi kabel og 5 meter USB kabel så kunne jeg tilslutte et kamera 10 meter fra laptoppen.


Jeg har ikke fået testet max længde på hdmi eller USB3 kabler men der er også grænser for hvor langt et USB3 kabel anbefales at være og tilsvarende for hdmi kabler.


Nu kunne jeg også ha medbragt en gammel pc men skærm osv. men så skal jeg nok ha opdateret de gamle USB 2.0 porte med et andet kort - nogle gamle computere er fine hvis de har en god GPU i grafik-kortet som kan anvendes til rendering/encoding og streaming - men det bliver let lidt omfattede når man både skal ha kamera og stativer + mikrofoner og af den årsag arbejder jeg også en kombination af en remote/hosted fjernstyret OBS så man kan meget blot fra sin telefon eller en tablet.
Jeg har set man også kan få billigere gamecapture kort men eksempelvis Elgatos HD60 virker kun på windows/mac normalt og vi vil gerne ha det ikke kræver særlige driver/software så det virker på flere platforme men for nogle er det måske fint nok det virker på kun windows/mac - så findes der også gamecapture usbkort som også har linie in og mikrofon tilslutning samt udgang til extern skærm og de findes til omkring 400 kr - hvis man ikke er mærkevare kritisk.

Elgato CAMLINK koster betydeligt mere end de HDMI til USB3 capture kort - sådan fra 800 kr til 82 kr på amazon.

Ok Elgato kan klare 4K - mens de billige af disse her vil lave det om til 1920p format men det gør ikke  noget fordi 4K er krævende for vores USB port.
Men men om disse usb capture dimser har jeg skrevet om tidligere.

Elgato har også lavet et kort som klare 4 HDMI input men jeg ved ikke om det også er undstøttet af Linux fordi de har tidligere lavet en game capture device som virkede på windows og mac men ikke til Linux uden særlige triks.


 

Magwall har også et tilsvarende


Cam link 4 ports hdmi klare 4 hdmi input og koster omkring 3000 kr cirka.
 

AUDIO - hvis man kan få audio fra lyd mixer - så kan man jo få bedre lyd end hvad som evt. opfanges via højtalere på stedet hvor evt. folk larmer mere dem fra scenen som man evt. gerne ville høre tale og det kan måske være OK men bestemt mere professionelt at få lyd direkte ind i kamera eller videomixeren.
 

Er vores kamera en telefon - så kan hovedtelefon sæt faktisk give en ganske fin audio kvalitet men ellers er knaphuls mikrofoner tilgængelig.
Røde mikrofoner er ganske fine men de findes også under et mindre kendt navn som BOYA til bedre priser - men engang havde disse telefoner et 3.5mm jack stik som hedder TRRS.
Faktisk findes der flere typer 3.5mm jack stik - eks. de første er mono, så der stereo mini TRS jack også - så er der TRRS som er højre/venstre kanal plus mikrofon med fælles jord.


Man kan få adaper som gør det muligt at tilslutte en mikrofon med eksempelvis 3.5mm mono jack til en telefon men tiderne skifter og jeg syntes at ha bemærket nogle nye telefoner bare har et USB-C stik som kan alt muligt men så slipper vi måske alligevel ikke uden om nogle adaptere.

To mikrofoner og en modtager kan fås til 1500 kr hos Danguitar men nogle gange er to mikrofoner jo ikke nok men det dumt at blande eks. bluetoot mikrofon også radio trådløse mikrofonsæt fordi de har ikke samme hastighed og den lille forsinkelse lyder som ekko når begge typer blandes.
 

https://www.danguitar.dk/record-wm-62-dobbelt-tradlost-mikrofon-saet#foto

 

 

 

Trådløse kamera er smart så man ikke skal føre lange SDI/USB/HDMI/Ethernet kabler.

En løsning hertil kunne være Hollyland Mars men vi snakker om løsninger omkring 449$  alså tæt på 2800 kr pr kamera  med en rækkevide på cirka 100 meter og hvis lidt delay er accepteret 2-3 sekunder så er min egen raspberry pi4 løsning med wifi 5G og nok en bedre løsning eller en telefon med SRT/webrtc connection til OBS/vmix medmindre det skal være i bedre sync men det ikke nødvendigt hvis det trådløse kamera selv levere audio så vil det jo ikke være et problem - det først når vi har andre kamera kilder og audio som ikke har et delay at man bemærker dette.

 


Ny og mere ukendt løsning vi nok kommer til at se mere til med op til 3 kamera - er MEVO.

 

Det første kamera koster koster omkring 2500 kr / 399$ og de har et kit med 3 kamera til 999$ og de skulle også kunne køre NDI hvilket er understøttet af bla. OBS på windows, mac og linux.
 

About this item
Easy and seamless: pair and stream instantly from your phone with the special Mevo app.
 
Control & Live Editing: With the Mevo app, you can make horizontal and vertical pans, zoom and even create cuts between total and close-up shots with a single camera image.
Go live: Facebook, Periscope, Twitter, YouTube, LinkedIn, NDI and more with the help of RTMP. Stay connected via LTE, WiFi or Ethernet depending on the circumstances.
 


MADE FOR LIVE EVENTS - Display your event in full length - without cables or power banks - thanks to the built-in battery with 6 hours of runtime.
High quality live streaming: experience HD video, 1080p streaming, multi-directional audio and strong performance in low light conditions.

- Jeg ved ikke hvordan det vil virke i praksis men det virker da elllers lovende - det er jo lidt kompakt og hvis man blot har de 3 kamera og stativer plus en telefon, så er der stadig en del at slæbe på men et kamera alene giver ikke mening - det svar jo til hvad man bare kunne med en telefon eller et webcam og det først ved flere kamera at ligesom kunne ha en fordel af den løsning.Man kan altid anvende det kamera sammen med OBS hvis det anvender standard rtmp og NDI protokoller  så er det jo fuldt anvendeligt til nogle typer setup men alt tyder på at deres starter kit med 3 kamera koster så 999$  og det er alligevel omkring 6000 kr - så kan det godt være de er pænt anvendelige i andre sammenhæng pga. dvt. NDI muligheder osv. som multicams trådløst.

De anbefaler at man ved NDI bedste kvalitet benytter kabel og de har lavet en adaptor som giver ethernet men også mulighed for POE (power over ethernet) også øges prisen med 149 $ doller men jeg tænker så at eks. RasberyPI4 med SRT måske er ligeså god men her klare NDI max 720 p - men jeg ikke testet SRT via kabel så meget så måske man kan komme tæt på et accepteret delay i forhold til sync udfordringer.

 
 
1041 Senest ændret Fredag, 21 oktober 2022 13:11
Mere i denne kategori: