Landskabets fortællinger bliver levende under GeoPark festival

07 marts 2014 Skrevet af 
i Blogs
  • Skriftstørrelse
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)

På hestevogns- og fortælleture vil Stine Maarbjerg, Odstrup, formidle historien om herredets smukke landskab, kulturhistorien og råvarerne.

- Når man hører de lokale sagn og fortællinger i den natur, hvor kulturhistorien er opstået, giver det en helt speciel, nær oplevelse af landskabet. For os, som bor her, bliver landskabet og kulturhistorien en del af vores identitet, og jeg vil gerne være med til at formidle den gode historie om Odsherreds rige fortid, og vise, at vi selv kan skabe de næste kapitler i historien ved at tage de gamle fortællinger med ind i fremtiden, siger Stine Maarbjerg, Odstrup ved Grevinge.


Hun har rødder i Odsherred, men efter at have boet 25 år på Vesterbros stenbro og ude i Europa, var det et selvfølgeligt valg at flytte tilbage til lige præcis Odsherreds bakkede landskab. Hun er en ægte ildsjæl, som har svært ved at sidde stille, når der bliver kaldt på frivillig indsats, og hun har været med til at starte Ælbeværkstedet Nonnetit og andre lokale aktiviteter.

Festival i istidens landskab

Udover at være engageret i at bevare de originale, lokale æblesorter i Æbleværkstedet er Stine Maarbjerg freelancejournalist og fotograf og fungerede sidste sommer som både arrangør og journalist under Odsherred Kulturfestival 2013. Stine Maarbjerg er også en del af den efterhånden voksende gruppe af enkeltpersoner, foreninger og andre, som har opdaget, at der er Geopark Festival i dagene 26.-29. juli 2014.

- Det er en fed idé, at vi på denne måde som borgere og foreninger kan tage ejerskab til den geopark, vi bor lige midt i og som vi alle dermed er en del af. I vinter har jeg deltaget i et lokalt turismeudviklingsprojekt, og jeg synes, at landskabet og historien giver os rigtig mange ideer til gode oplevelser lokalt, fortæller Stine Maarbjerg, som i øjeblikket arbejder på at realisere planerne til faktiske arrangementer hen over sommeren og under geoparkfestivalen.


Historien om det sted, vi bor

Stine Maarbjerg bor i udkanten af Grevinge Skov, vest for den inddæmmede Sidinge Fjord på toppen af det bakkede land med vid udsigt over Isefjord mod Hornsherred.

- Det er altid en fornøjelse at vise gæster rundt, fordi her er så mange kulturspor lige uden for døren, og det bliver også tydeligt for en selv, hvor flot her er, siger Stine Maarbjerg. Og når man er turist eller ny i et område, er det optimalt at finde nogle lokale til at vise rundt, for det giver en helt anden vinkel på det sted, man besøger.

Stine Maarbjerg er lige nu ved at planlægge flere oplevelser for turister i lokalområdet på Grevinge-halvøen. En af dem bliver ”Topmøde om æblernes sagn og myter” fortalt på toppen af Plejerup-dyssen og med bål-pandekager og bueskydning efter æbler på den hyggelige shelterplads ved Æbleværkstedet. En anden bliver hestevognsture til de mange gravhøje i Grevinge Skov, og så er Æbleværkstedet på banen med en helt ny oplevelse på den gamle skolesti i Frenderup, som lokale aktive lige nu er ved at genskabe og gøre farbar.

- Det er både relevante og interessante forslag, Stine her kommer med, så vi vil hjælpe hende med at realisere dem. Festivalen har ikke noget budget som sådan, men gennem formidling, annoncering og øvrig markedsføring og senere hen selve programmet kan vi som arrangører binde festivalen sammen og få nye ideer til at formidle geoparken, siger festivalmedarbejder Ole Hilden.

 

Det legende herred

Det kommer ikke bag på Stine Maarbjerg, at lokale odsinge, turistkontor og kommune sammen kan skabe nye aktiviteter i istidslandskabet.

- Under OK13 kom det meget tydeligt frem, at der er stor legelyst i herredet, og som journalist har jeg tit en fornemmelse af, at leg, virkelyst, godt humør og samarbejde står bag mange af Odsherred bedste projekter. Der er folk, som er vilde med alt fra springgymnastik over hækling til middelaldermad eller veteranbiler; andre leger med kunsten, skaber ny musik eller starter en ny slags virksomheder. Det er lidt som om, folk tager konsekvensen af, at vi sidder altså alle sammen på det her stykke land, og vi må bare få det til at fungere, for der kommer ikke nogen og gør det for os herude, siger Stine Maarbjerg. Hun synes, at sammenholdet og ejerskabet er meget stærkt, og at det er typisk for området, at de fleste selv er i stand til at tage affære, samarbejde og finde løsninger, det gør det til en ekstremt positiv oplevelse at formidle de nye, gode historier fra herredet.

Ligesom de oplevelser, som i øjeblikket udvikles i Grevinge Skov, vil hele geoparkfestivalen være båret af folks egne ideer til, hvordan vi kan fortælle om vores istidslandskab og skabe aktiviteter i geoparken. Hun glæder sig til igen at samarbejde med alle de frivillige og aktive, som også stod bag mange af de 120 oplevelser på OK13.

- Det er typisk for Odsherred, at folk med begejstring fanger ideen om fx ”Verdens længste frokostbord”, men en af vores fodfejl var, at vi manglede hjælp fra frivillige. Konkret kunne jeg rigtig godt bruge nogle hænder til at afvikle mine egne ting, der er en hel del praktisk arbejde og forarbejde i det, og det vil betyde at vi måske kan planlægge flere ting. Hele Geoparkfestivalen bliver også en fed oplevelse at være frivillig på, så jeg håber, at der findes en gruppe borgere, måske nogle højskole- eller efterskoleelever, unge eller ældre, som vil være med, de må meget gerne kontakte mig, siger Stine Maarbjerg, der træffes på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.eller telefon 21 94 76 44.

Læs mere om festivalen på til www.facebook.com/geoparkfestival
Læs mere om Æbleværkstedet Nonnetit på www.nonnetit.dkog www.facebook.com/nonnetit

 

2561 Senest ændret Lørdag, 08 marts 2014 02:00
Mere i denne kategori:

Senest fra Stine Maarbjerg