Via en OBS computer med Wifi hotspot (setup)

02 oktober 2021 Skrevet af 
i Blogs
  • Skriftstørrelse
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Filip Stadler fra Undergroundnews.dk har lavet et forsøg hvor han via en Smartphone med 5 Ghz wifi som et hotspot  og hvor evt. kamera sender lokalt via wifi hotspot Intranet til en computer med OBS som så kan sende til internettet.

Dette er fordi det kræver ekstra kapasitet at sende flere streams via en "tynd"/dårligere mobil forbindelse via 4G/5G mobilt men lokal dialog fra evt. kamera via hotspot/router samt gateway er lokal wifi trafik og det så tanken at OBS vælger hvilken trådløse stream som så skal sendes hjem til vores publiserings/modtager destination også via SRT - OBS er ikke lige stærk nok til også at køre på en Raspberry men der kan være andre muligheder for at videomixe. 

 

NB. ikke alle public wifi gæste hotspot tillader en intern (intranet) kommunikation mellem tilkoblet enheder - det kunne udgøre et sikkerheds problem. 


Optimalt ville måske ha været NDI men det kan RaspberryPI version 4 nok ikke klare i fuld 1080p via wifi så vi prøver med SRT - måske 720p er muligt.

SRT er ikke codec begrænset og det vil sige man kunne benytte H265/Hevec kompression og opnå bedre udnyttelse af båndbrede men udfordring ligger også i at kunne encode og decode dette hvor eks. RPI4 kun har H264 hvis GPU processeren  i RasberryPI udnyttes.
SRT er tænkt som en erstatning for tidligere gammel dags protokoler som RTMP og det bliver det også som industri standard i nyere broadcast kamera.


De undergroundnews encoder kamera boxe Filip har udviklet kan skifte sin konfiguration alt efter hvilket netværk som den er tilkoblet - så hvis den vellykket connecter på netværket som hedder ViaOBSLokalt så ved "kamera1" at den skal sende sin stream lokalt og ikke et andet sted og det betyder også at konfiguration kan skifte alt efter om de anvendes hjemme på et netværk eller ude på et andet kendt netværk.

Så hvis wifi netværket/hotspot hedder CATVmobil500 så ved den hvilke port og SRT destination som er ønsket/forventet dermed - men i dette forsøg er det bare til en OBS/Vmix computer forbundet via samme wifi netværk.

 


Hvis man ønskede kunne man sætte en router op med 1Gbit lan - sådan en med 4 lan porte eller en kombineret Trådløs&router.

De rød prikket streger er lokal SRT trafik og de blå er evt. udgående SRT trafik eller måske VPN trafik for VNC adgang til OBS computeren.

 

Rigtigt mange laptops er dog ikke kraftige nok til at håndtere streaming og til det ville jeg normalt ikke anbefale en laptop computer men en god gamming computer med godt grafikkort/GPU er anbefales.

I testen benyttede jeg en Intel® Core™ i5-7200U CPU @ 2.50GHz × 4 med Mesa Intel® HD Graphics 620 (KBL GT2) og ikke det mest optimale - Nvidia grafikkort er bedre understøttet.

Men jeg fandt ud af jeg kunne benytte FFMpeg-VAAPI hvis jeg valgte avanceret og CQP med QP værdi 21 samt keyframe interval 2 - jeg tror mindre tal betyder større båndbrede/Compression men jeg har fået oplyst at de værdier kan være leverandør bestemte og man må derfor teste sig  frem til hvad som virker.

OBS laptoppen køre med Ubuntu 21.04 med OBS 27.1.0 som understøtter SRT - jeg har haft problemer med SRT på Ubuntu 20.4.

Jeg ville gerne ha haft at raspberry conneced til netværket og vidste den skulle sende til OBS3LAPTOP.local men jeg var nød til at sætte IP adressen statisk til 192.168.195.xxx som obslaptoppen fik via dhcp.

OBS var sat op til at modtage SRT fra tilknyttet enheder og det virkede de sendte som ønsket til OBS3laptop.local som så kunne sende videre men altså de var ikke i sync men jeg forventede det heller ikke.

Det er også relevant hvis man havde en videomixer og ønskede at lave et lokalt SRT feed fra et kamera på samme netværk.

 

 

WIFI - 2.4/5 Ghz

En Smartphone som et hotspot har ikke store Wifi antenner på og man siger også at 2.4 Ghz wifi har en længere rækkevide end 5 Ghz - derudover bemærkede jeg at RaspberryPI4 ikke kunne se samsung A52 5G hotspot hvis RPI4 var i DK mode men hvis jeg skiftede til US standard så kunne jeg pludselig godt se nettet og koble på dette, så har jeg bare en anden samsung telefon som ikke kan se Samsung A52 5G telefonen men sjovt nok kunne laptop og andre enheder finde det oprettet hotspot,   Man kunne måske skifte til brug af 2.4 Ghz men det vil jo begrænse hele intranetværket mulige hastighed men problemet er at den aktuelle smartphone ikke er dualband wifi hotspot så en løsning kunne være at sætte en bedre router på med antenner og flere frekvensbånd.

5G wifi skulle være bedre og hurtigere på kort afstand og hvis telefon er i et område med 5G mobil forbindelse så kan vi rigtigt drage fordele af dette men udgående stream til internettet vil vi gerne ha mindst 6mbit stabilt.  

 

En del af dette forsøgs setup er for at afprøve et multi kamera streaming som er kompakt og gerne trådløst - dog skal det siges at disse kamera ikke er sync men dog med under 2-3 sekunders delay  med SRT - NDI|Hx ville være bedre men den protocol er ikke OpenSourre og her vil en kamera stream optage mellem 10-30mbit men ja nu er det mere en test af hvor meget jeg kunne nøjes med til et transportabel og trådløst multicam setup - eksempelvis kan man godt have kamera 1 som filmer en taler mens kamera 2 filmer publikum - audio fra kamera 1 også skifte mellem de to,
 

Kablet kamera via SDI/NDI/HDMI evt. USB3 og  forundet til en Videomixer er en fordel pga. hastigheder men det kan være praktisk at lige kunne tilføje et eller flere kamera trådløset eller måske en computer som laver lower3rds grafik via eksempelvis SRT og den computer behøver ikke være placeret samme sted og det er praktisk jo mindre udstyr og kompakt udstyr man skal slæbe på jo bedre.

 

 
672 Senest ændret Mandag, 04 oktober 2021 21:08
Mere i denne kategori: