Remote fjernstyret VideoMixer setup

12 november 2021 Skrevet af 
i Blogs
  • Skriftstørrelse
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Remote video Mixer Remote video Mixer Filip Stadler

Remote/fjernstyret Videomixer setup - behovet for at kunne lave et studio med måske 4 kabel forbundet kamera - hvor man sender to streams afsted til "TV-stationen".

I dette eksempel benyttes en RGBLink Mini+ men det kunne også være andre videomixer modeller som måske BlackMagic ATEM mini men dens software videomixer definere mulighederne.

RGBlink Mini+ er smart ved at man kan sætte tilslutte og styre PTZ kamera med Pan/Tilt og Zoom men allerede med 3-4 statiske kamera kan man meget.
 

Eftersom jeg i forvejen har bygget en lille box som sættes på et kamera og som kan tage HDMI input og sende det til en TV/station redaktion via et mobilt wifi hotspot kan den også benyttes på en videomixer.

Når jeg siger sendes hjem til "tv-stationen" kan det være en fjernstyret OBS som sender videre til undergroundnews restream og publiserings platform.

Den helt "simple" måde er at Videomixeren forbindes til vores box via USB3 og det output (program ud PGM) sendes via SRT eller rtmp til ønsket destination præcist som hvis det var et kamera tilsluttet.

Trikket er dog at vi gerne vil kunne skifte mellem de tilsluttet videokilder fra en anden geografisk placering på mixeren remote og derfor sendes vores (Multi Preview PVW) HDMI via et HDMI til USB3 capture kort til min hjemme lavet box og vi har nu både et Program ud og et Preview billede som skal sendes samt gennem en VPN tunnel til videomixeren kan vi kommunikere med den og det skal vores raspberryPI håndtere min aktuelle box har ikke VPN og jeg har ikke testet om den kan sende to full hd streams på samme tid så det må afprøves.

RGBLinkMini+ PVW Output

 

Begge dele eller to streams sendes med SRT protokollen fordi så kan en OBS/VMix eller VLC player modtage signaler - evt. delay på (program ud) betyder ikke noget og her må man forvente at der et delay på omkring 3 sekunder eller mere hvis RTMP benyttes ud men typisk vil vi gerne have signalet via vores OBS stations så vi kan recorde og skifte scener fra videomixer plus tilføje titler.

Det er nok mere hvis man er på stedet at det delay bemærkes fordi hovedsagen er at evt. remote instruktionn om at skifte til hdmi input 1,2,3 eller 4 sker "straks" ellers er det ikke anvendeligt og at det som skal streams er i audio sync.


Vi kunne jo måske ha flere remote videomixere/kamera og med SRT input geografisk fjernplaceret mixer som vi kan skifte mellem på OBS eller måske NDI/SDI kilder men for at kunne kommunikere med videomixeren skal vi haven en netværksforbindelse hvor selve streaming ikke skal sendes via Virtual Private Network VPN - det er kun til fjernstyrnings aktivitet men ellers er NDI5 forbedret så den kan lidt af det SRT protokollen kan over andre netværk inden publisering.


En live "klipning" sker ud fra det vi ser på vores preview multi view monitor og evt.  det vi høre så video software har vi oprettet en forbindelse så vi kan skifte mellem vores hdmi-input - så bestemmer vi hvad der sendes fra videomixeren hjem til stattionen og hvilket audio som ønskes via kamera eller måske Linie-In.

Til RGBLink Mini plus er der kontrol software til Windows, Mac og Andoid APP som giver nogle muligheder eksempelvis direkte IP forbindelse men der betyder det også noget hvordan evt. kontrol software kan kommuniikere med videomixeren og der er sikkert også tilsvarende mulighed med BlackMagic ATEM mini. 

Jeg må i øvrige sige at den Android App ikke virker på alle android enheder så jeg kunne ikke benytte en Samsung Galaxy Tablet men ellers findes den software til mac og windows også.

RGBLink mini+ mixeren nok præcist den samme videomixer som også hedder Feelworld Livepro L1 men det er sådan typisk kinesisk ligesom med deres HDMI/USB video capture enheder hvor det fås i mange udgaver og det er stadig det samme produkt men måske i forskellig kvalitet.  Jeg vil gerne ha haft en brower baseret løsning som kunne embedes i OBS via dock funktionen men det kan være der en som tager sig tid til at undersøge hvordan videomixeren kontrolleres fordi det er nok via tcp på port 80 som Mini/Expose programmet snakker med videomixeren på.

De har også lavet en pro udgave af RGBmini som kan lidt mere end mini og mini+ hvor netop chromakey og ptz kontrol eller optage muligheder kan afvige.

Remote xpose programmet søger efter evt. mixere på ens netværk men ellers kan man taste ip adressen ind - normalt 192.168.0.99 men ethernet porten anvendes ikke til andet end opgradering af firmware og remote kontrol så er der elles udgående video signal på USB3 fra mixeren til computeren.
 


I det simple setup der har vi så igen router connected blot et ethernet kabel mellem vores mini-computer/raspberryPI4 som køre via wifi og her skal der helst være mindt 6mbit pr. stream og gerne det dobbelte 12mbit og helst mindst 22mbit (stabilt) på det benyttet wifi.

Vores RaspberryPI4 Computer laver en VPN tunnel hjem til TV stationen og derfra kan man så fjernstyre mixeren ude på stedet med tilhørende XPOSE software og til BlackMagic findes nok noget andet tilsvarende videomixer kontrol program.

Jeg vil ikke anbefale streamning via wifi og hvis man udbygger dette setup med flere medbragte PTZ kamera så vil det nok være smart at medbrige sin egen router  og lokale med eget wifi sådan ens app og prgrammer har sit eget medbragte netværk som ikke er påvirket af evt. ukendt netværk på stedet men at man tilslutter sin medbragte router og udstyr den medbragte router og hvis man vælger en lille fornuftig rouer så har nogle af dem allerede OpenVPN - eks. Asus RT-AC66U (har dual wan) hvor den kan skifte forbindelse ved fejl eller fordele load over mere een forbindelse hvis ethernet forbindelse forsvinder kan den skifte til evt. mobil modem som nødløsning - nu kan der være fin 5G dækning hvor 4G kan være alt for ubruglig så kablet internet er normalt ønsket til livestream.

 

En hurtig test: En hurtig test blev lavet hvor jeg havde installeret OpenVPN og Xpose app på mobilen også prøvede jeg om fjernkontrol virkede når videomixeren var tilkoblet mit netværk og det virkede.

Der gik et par sekunder før kontrol softwaren vidste hvilket hdmi kanal som var aktiv ved første tilkobling men det virkede dog via en mobil forbinelse  og vpn - jeg kunne ikke finde appen til min tablet selvom den også er en android som min telefon men forsøget virkede - jeg kunne skifte kamera og alt hvad som den app tilbyder PTZ kamera kontrol så jeg ved det vil virke og nok bedre hvis videomixer bare var tilkoblet en Asus AC66 router med en VPN hjem til stationen - så kunne man kontrollere alle PTZ kamera sådan også direkte,


Årsagen til at vi gerne vil ha RaspberryPI4 boxen på er mere fordi vi gerne vil ha (Multi Prieview stream) sendt også.

At tilføje OpenVPN til kameraboxen er måske meget smart også - men forsøget virkede og ja test i praksis må afgøre hvor anvendelig løsningen er vel.
 

Dette setup kan vi også lave med en god  laptop som evt. har to udgaver af OBS kørende - den ene sender så Preview input og den anden OBS håndtere så normal udgående stream - men der kan være udfordringer med audio fordisamme audio in vil man måske gerne ha sendt til (preview) operatøren og på begge streams men hovedsagen er at det som er vores "program" udsendelse er i sync med billede og lyd.


Der vil være et delay på op til 2-3 sekunder fra videomixer previw (her og nu) til at den som fjernestyre mixeren og OBS men det delay bemærkes ikke -  fordi kommando/instruktion til videomixeren sker hurtigt og hovedsagen er at de udgående program signal er valgt og at audio er i sync mellem vores videokilder men skulle der være behov for det kan man godt justere audiosync i OBS men her det relevant at video og audio signal fra vores 4 kilder er i sync også ville jeg se om kontrol programmet til videomixeren skifter hurtigt nok når man ønsker et scene skift.

Med OBS fjernkontrol drøn effektivt hvor både webinterface og websocket service er skifter straks men kontrol softwaren til RGBlink er mindre hurtig og jeg tænker at jeg vil afprøve med at sniffe kommunikation mellem kontrol software som nok kommunikere med port 80 via http men der er mulighed for at sætte password på via kontrol softwaren men der står intet om brugernavn men ellers kunne det være smart at sniffe  dialogen for at kunne sende kommandoer til videomixe med hjemmelavet software som evt. kan gøre den en del af OBS eller som en funktion i den tilkoblet raspberry.  Videomixer softwaren tillader ikke angivelse af porte kun ip adresse og det er kun http ej https.


Det kan også være praktisk at man på stedet har adgang til videoswitch på sin telefon som er lige ved hånden.
 

Det er oggså muligt og tilføje audio feed til fjern stedet via webrtc intercom til kamerafolk med hovedtelefoner men eksempelvis PTZ kamera er jo programmeret med forud defineret positioner/vinkler men ellers er dette setup nok mere tænkt med flere kamaera vinkler også skifter man mellem dem.  I OBS kan man også zoome og lave pan på billeder nogle procent på et fullhd 1080p billede til ønsket beskæring og tanken er at man måske stiller udstyret op også kan det benyttes hvor den som klipper udsendelsen live godt kan være et helt andet sted i verden.

Det handler også lidt om at man gerne vil ha et setup er kompakt og transportabel - så man kun har kamera og det mest nødvendige med og resten af teknikken er så hjemme.

Nu er det naturligvis også bestemt af hvilken slags begivenhed man vil livestreame og det kunne være at 2-3-4 faste kamera vinkler er alt hvad man behøver ellers kan man jo udvide med NDI/SRT input.

Det kunne også være et enkelt kamera var af PTZ typen mens ørvige var faste så der er masser af setup også nogle hvor man får bedre optagelser med bemandet kamera.

Multikamera og live aktiv liveklip spare jo en masse tid fordi man klipper og optager på samme tid - hvor alternativet er man optager med flere kamera og bagefter skal man synkronsere sine optagelser og derefter skal man klippe og det kan være godt og nødvendigt til nogle udsendelser/programmer men eksempeliv lokaltv er bare aldring breaking news dækning fordi man både er begrænset/hæmmet af de faste sende tider og det ikke sikkert at en begivenhed afholdes netop når en lokaltv station har sin sende tid så der går måske en uge eller mere også kan en begivenhed allerede være "gammel" og fokus er andre steder og dermed bliver lokaltv ikke noget som er med til at påvirke debatten så vildt meget men vi ser jo en udvikling hvor kamera bliver klogere og har robotter som næsten tænker selv og hvor man så måske kan ha fokus på andre dele af en udsendelse med et begrænset mandskab så det handler også om en automatisering - hvor man både skal være lydmand,kameremand og producent.

Hvis man fra gaden med portabel udstyr kan sende live og tilsvarende kan skifte mellem flere kamera kilder er det jo lidt sjovt at kunne noget som de store tv stationer kan men ikke gør så ofte.

Konklusion de små videomixere er smarte og specielt hvis man også kan fjernstyre - prisen på flere hdmi til USB adaptore og bøvl med hdmi kabler i forhold til mere robuste coax sdi kabler kan være noget som spiller ind også prisen på hdmi til sdi boxe hvor man måske kunne benytte NDI men helt personligt kunne det faktisk være smart og købe en kompakt pc med måske blackmagic kort og 4 SDI input også ellers gøre den effektiv til remote kontrol via winsocket protokol osv. VPN og multiview kan sendes som SRT til stationen og vi har også NDI muligheden ligesom PTZ kontrollen også kan lave som en del af OBS.
Det klart at kommercielle programmer som Vmix har andre ting og tilbyde men jeg er tilhænger af man kan bygge og udbygge sin løsning alt efter behov og der kommer nok også løsninger som ikke kræver kabling men efterhånden er der jo masser af gode løsninger til en special bygget OBS og hvor en videomixer box blot er et input signal til den software som skal lave udsendelsen.

Drømme setup er at alle kamera er de trådløse og i sync  de sættes op også køre det - men det koster penge man skal kunne retfærdiggøre udgiften i forhold til opgaven.

RGBLink videomixeren er dog OK mixer til prisen og sammenlignet med en ældre dyr Tricaster løsning som ikke kan udbygges og flyttes så let så den fleksibel med OBS,
Det er muligt og sætte en monitor/skærm på hvor også lade en raspberry håndtere stream - direkte til en platform eller via restream service.

Jeg har i øvrigt opdateret firmwaren på RGBlink mini+ så den har fået bedre PIP(Picture in Picture) og chromakey håndtering - det ser ud til at den virksomhed er stoppet med RGBlink mini serien men eksempelvis Feelworld L1 er præcist den samme og eksempelvis Windows fjernstyrrings programmet Xpose kunne jeg ikke mere hente fra RGBlink.com men så hentede jeg XPOSE som bare hedder FeelworldLive og det virkede med RGBMini+. 

Logo kan uploades i BMP format men det virker ikke og hvorfor ikke PNG - chromakey funktion er smart hvis man evt. vil lave noget overlay grafik input så er det muligt på mini+ udgaven.

Deres pro udgave har mulighed for at optage men igen jeg vil normalt ikke benytte RGBlink uden en computer også kan den jo optage og en del kan så laves i OBS.

Men ja faktum er jo at videomixeren virker og på audio siden så er der audio ind via hdmi gennem kamera hvor man kan vælge AFV (Audio følger Video) eller man kan vælge indput fra et kamera foruden vi har en audio Line-in hvortil lydmixer/trådløse mikrofoner kan tilsluttes og det er jo let at skifte input kilder via software også på audio siden.

På Windows10 skulle jeg passe på med at benytte tilknyttet audio - det virkede bedre at tilføje den seperat hvor den optræder som RGBlink også deaktivere audio på videomixer device ellers havde jeg problemer med audio knækkede.

 

 

 

 

 
765 Senest ændret Torsdag, 14 april 2022 10:04
Mere i denne kategori: