En del af det undergroundnews.dk kan lige nu

11 april 2022 Skrevet af 
i Blogs
  • Skriftstørrelse
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Målet har været at bygge en fleksibel transportabel fuld remote/fjernbetjent livestream "TV" station som kunne modtage een eller flere Live kamera steams fra gaden eller fra den anden side af jorden og sende dette ud via de sociale medier som facebook,youtube eller bare fremvisning/playout via egen platforme og det er virker også nu.

Filip har bygget en smart DIYstreambox som kan modteres på et videokamera med hdmi ud/usb ud også kan man sende live hjem til "stationen" og den OBS/Vmix hvor man kan sætte lower3rds titel/stations logo på og man kan yderlige også tale til journalist/kamera operatøren via en talkback forbindelse på den diybox - naturligvis kunne det sendes til en eller flere socialt medie platform direkte men vi vil gerne ha video stream switch/scene/optage samt omskifter mulighederne.

Vi har vores egen livestream playout og alt teknikken kan kombineres til hybrid setup med mange muligheder som en fuld tv station fjernbetjent via tablet/telefon/computer.

(Et stream signal) fra kamera og omvendt er cirka max 3 sekunder.

Forbindelsen er via evt. mobilt wifi hotspot og den lille DIYstreambox kan også tilsluttes en videomixer løsning som ATEM mini/RGBlink mini+.

Vi kan yderligere have flere kamera folk på forskellig placeringer: - En i Århus, Odense og et kamera hold på gaden i København osv.

Et kamera hold eller en input stream kan være bare een fotograf med rigtigt kamera eller blot en smarttelefon med app som sender til vores OBS stationen med en SRT eller webrtc forbindelse foruden klassisk gammeldags rmtp modtagelse fra Teradek Vidiu enhed er også muligt til vores OBS "tv"-station.

- Det kan naturligvis også være de alle streams kommer fra samme by og område samt at de bare dækker samme event blot fra forskellige scener/vinkel, dog er der ikke tale om at de scener er synkroniseret fordi der kan altså være omrking 2-3 sekunders forskel delay mellem den ene eller den anden kamera stream og skal man være bevidst omkring ved dette.

Modtagelse af de streams fra omverden håndteres af en fjernbetjent OBS (Open Broadcaster System Studio) adgang hvorm man så kan komponere sin livestream udsendelsen uden at slæbe meget video udstyr med sig mens det sker og man kan også have videoklip og andet som er indslag med relevante tekster der kan vises mens man lige gør klar til næste indslag.

Vi kan starte/stoppe skifte scener mellem vores input og fjenbetjene hvad som skal være vores udsendelse via en smartphone eller tablet.

-  Det kan være det ene kamera hold skifter sin placering eller setup men en anden fordel er at vores livestream input også kan være fra et andet lokal (OBS OpenBroadcaster Studio setup) som måske består af et (multi-kamera setup med videomixer og typisk nogle kablet kamera) som i sync med hinanden, men det anden OBS hold kan jo også gøre brug af et enkelt trådløs kamera mere lokalt.

One man band med Livestream setup ;)

One man band - all at the same time.


- Der er dog opgaver hvor man foretrækker og stadig vil anbefale at have en lokal OBS+laptop+videomixer samt flere kablet kamera (evt. bemandet) på fordi det er lettere og skrive indskrive tekster på et computer keyboard eller kopiere noget end jeg syntes det er og arbejde med en tablet eller smartphone men dele af ens udsendelse kan så håndteres via den fjernplaceret OBS Studio hvor det  lidt mere bøvlet setup er udført i forvejen så er resten det man udføre via sin telefon eller tablet - eks. kan en interviewer faktisk selv den aktuelle skifte OBS scene/indslag.

- Hvis man skal kopiere streamkeys fra en platform ind i restreamer setup osv. så det lidt bøvlet som ene mand og skulle gøre alt selvom det muligt er det jo altid bedre at være flere folk på nogle typer af livestreams men er muligt at lave professionel og seværdige tilmed multicam udsendelser uden et kæmpe kamera hold og hvor tekst/grafik osv. er en del af det hele.

- Filip har blandt andet arbejdet med flere metoder og løsninger til at lave lower3rd tekster - muligheden for at sende instruktion via talkback fra redaktion/studio er naturligvis også baseret på at man er flere end een person til noget af opgaven.

I en produktion med flere folk kan man jo fordele opgaven til nogle flere i et team med flere hoveder og hænder som måske også få lidt instruktion via vores talkback system.

Der kan være en person som måske står for tekst/grafik delen og lidt andet, så man få de korrekte ord/titel på med uden alt for mange stave fejl fordi man netop sender live så skal det helst ske uden fejl men hvis man blot optager så kan fejl rettes inden det offentliggøres/live men setup/grafik osv. kan evt. genbruges og tilpasses inden man går i luften.

 

Lower3rd - Animeret 4*10 slots - forskellig stil/farve osv.
Man kan godt ha flere end de 4x10 - som pt letter at opdatere via vnc/remotedesktop.

.

Der er fordele ved at benytte en fjern placeret OBS/mixer plus restreamer løsning: fordi evt. båndbrede fra det sted man afsender fra måske kun har en begrænset kapasitet og jeg anbefaler mindst 6 mbit som er OK stabile og specielt hvis man nu skulle sende 2-3 ekstra steams ud til flere platforme så det måske pludselig 3*ekstra udgående upload kapasitet som er påkrævet og det er ikke altid muligt via en ukendt hotspot forbindelse men en anden teknikker/stream nørd kan lave nogle kan designe scener og layout/design som man så bare benytter via et mere simpel browser interface, hvor det meste eller meget så er lavet i klar og testet lidt af i forvejen - man kan nemlig også bygge/lave en forbindelse som er ekstra robust via variant af SRT protocollen=SRTLA hvor man sender via flere mobile netværk og den lige laves om/samles så fjern-OBS modtager og sender så har en almindelig streme til tv stationen eller vores restreamer setup.

Stations logo/branding og lower3rd grafik - Krybetekster i bunden er så noget som sættes på via den fjernstyret OBS - stations jingle, pause musik og pausefisk eller tidligere optaget indslag er alt sammen noget som kan ligge klar ligesom en scene med interveiw og snak omkring noget som sker live - alt dette kan sættes op så det passer til udsendelsen med grafik som passer til den aktuelle "station" eller udsendelse det passer til NGO/virksomhed eller bevægelse/organisation hvis det skal være en mere "kunde" tilpasset setup - hvor man blot kan aktivere tekster osv.
Man kan gemme sine setup og nogle setup kan genbruges med lidt små rettelser fra gang til gang.

 

Adgang med fjernskrivebord eller den mere simple browser løsning hvor man faktisk ikke behøver at kende til OBS.

Web-OBS eksempel

Man kan også ha mere end en fjernbetjent OBS - hvor det er en anden type udsendelse som kan være til et helt andet publikum men hvor sammensætning osv. er tilpasset andre behov.

Vi kan forresten også sende fra en OBS installation til en helt anden OBS - så Live København kan være input fra en anden OBS der kan en masse andre ting og have lokale scener/setup.

(Indsæt Link med en livestram check liste til relevant teknik ude og remote)

- Vi har har yderligere en restream service osv. som kan tilgåes og sættes op via browser men det kan også puttes ind i OBS så dock sådan at dette bliver en del af ens OBS program og dette kan gøres på flere måder direkte med url til den aktuelle restreamer hvor den ene måske er til website embeding (fremvisning) - hvis man også bare vil fremvise livestream på eget website men hvor man så kan tilføje en udgående destination til facebook og endnu en restream kan laves som puller/henter en stream og sender den til youtube hvor man kan starte/stoppe disse efter behov - altså i modsætning til at man selv skal sender direkte til en social platform så vil man kunne tilføje flere.

[Telefonmøde/interview fjern gæst]

Telefonmøde/Video interview hvor man hurtigt og let kan invitere en gæst eller flere gæster - en expert med i studio/udsendelse er også ganske praktisk at kunne og ikke kun pga. det interaktive element og den del kan også være lavet klar i forvejen på det fjernstyret OBS studio setup hvor man kan skifte mellem flere setup - brugerprofil og grafik design kan skiftes/tilpasses.

Men ideen er man kan sende sin gæst/deltager en link via sms/mail også kan de være med evt. sammen med en anden eller andre gæster være en del af et møde setup som er bygget til netop dette og man slipper for at bøvle med skype/zoom/teams etc. fordi disse services er jo ikke optimeret til livestream udsendelser og i nogle tilfælde kræver det at en gæst skal installere noget på deres smarttelefon osv. men det ikke nødvendigt med vores system. OBS håndtere hvor der kan være nogle scener som viser alle deltagerne eller en scene som viser den som aktuelt taler og hvor vores setup selv skifter mellem dem som snakker (autoklipper) den udsendelse sendes ud til ens egen platform plus evt. facebook/youtube mv.

Et sådan video interview/setup behøver forresten ikke altid være noget man udføre i en live udsendelse men hvis man gør det LIVE hvis kan vil udnytte de interaktive fordele hvor spørgsmål via livechat eller en anden inviteret gæst kan skabe en spænende dialog men det blot for at gøre opmærksom på fordelen ved at en fjernbetjent OBS kan optage et interview som senere kan benyttes også.

Faktisk kan vi kombinere vores fjernbetjente OBS med en "stations" cloud service så  videoklip/interview optagelsen så ligges klar til udsendelse eller inkludering i en video redigering.

Vi har faktisk mulighed for kunne lave et kø system hvor man kan have en med co-director som kan flytte udvalgt deltager ind i på scenen efter man lige har snakket med dem og sikret sig at de måske er ædru og ikke sidder nøgen - så kan man slå deres kamera fra ;)  Hvis det vil være være uheldigt at sende dette live via facebook eller youtube - måske lige et vildt eksempel men det kan også være man gerne lige vil sikre sig at deres audio og andet er OK inden de kommer med på LIVE scenen men vi kan da også nøjes med at benytte audio delen også vise et foto af den som taler og værten som man gjorde i gamle dage via telefon forbindelse men vi gør det bare på en anden og mere smart måde hvor flere kan deltage evt. med kamera stream.

 

[Sociale medier eller/og måske egen livestream event platform]

- Der er meget forskel på eks. youtube og facebook for hvordan og hvor meget man skal godkende/planlægge+indtaste før man går i luften - beskrivelse og alders begræsning målgruppe osv. noget som bør overvejes inden man går i luften på de sociale medier ligesom evt. forud lavet lower3rds kan og bør planlægges inden - fordi det er lidt bøvlet og stå med en telefon ude på marken i snestorm og uden forberedelse vil det være noget som en anden person med fordel kunne ordne - tilsvarende evt. interaktiv dialog med deltagere på en livestream hvis man udnytter chat funktioner - man kan vælge at ha sin egen chat løsning eller man kan vælge at benytte funktioner som eks. facebook/youtube har ligesom instagram osv - hvor man evt. kan gøre brug af de live interaktive spontane muligheder i mere eller mindre dialog med et online publikum.

-  Filip fra undergroundnews kan bygge/installere en livestream platform med chat eksempelvis på en hosted (VPS) Virtuael Private server og alt efter behov kan den udbygges til håndtering af vildt mange deltagere og man behøver ikke dog anvende chat delen hvis man kun vil fremvise livestream på sin egen platform og den kan yderlige tilkobles en CDN (Content Dilivery Network) proxy løsning så håndtering af mange ekstra brugere er muligt.

I dag kan man også selv hoste sin egen service - så kan udnytte sin egen båndbrede og gode internet forbindelse til publisering man vil ha en lille livestream server stående.

Det kan være et alternativ til at leje en VPS løsning og man kan stadig gemme den bagved en (CDN) service hvis man skal sende til vildt mange på samme tid.
Vores aktuelle livestream playout køre ikke på en vild og voldsom computer lige nu men vi kan opgradere den efter behov.

- Restream af ens udsendelse til facebook og youtube eller andre platforme kan man stadig stadig aktivere efter behov/ønske.

Faktisk er der en del som ikke gider alle de bliver påtvunget reklamer og evt. politiske regler/censur som big-tech virksomhederne er begyndt at lave med en meget omfattede registering af brugerne de bare påtvinges og der faktisk en del danske medier som kun benytter youtube, facebook og soundcloud fordi de ikke ved hvordan man faktisk godt kan håndtere video, audio og livestreams plus på sin egen medie platform eller deres aktuelle cms/webhotel er ikke velegnet på ground af kapasitet og server system - men der kan være enkelte fordele ved at synliggøre sin udsendelse flere steder evt. bare dele af en fuld udsendelse så kan man lave noget ekstra specielt til sine evt. medlemmer.

En mulighed er jo at kombinere ens webhotel med den del som kan inkludere audio/video/billeder og livestream også kan man begge dele som et ægte mere selvstændigt medie.
 

Owncast/Din egen livestream platform

Med eller uden chat

En fjenbetjent OBS kan alt efter opgaven være fjernstyrret via en simpel webbrower eller måske et fjernskrivebord/vnc/remotedesktop.

Et andet setup/løsning som også er relevant at nævne her er et remote/gæste studio setup hvor man kan invitere en eller flere gæster til at medvirke hjemme fra via deres mobil telefon og de ikke behøver at være samme sted som vores interviewer og hvor man kan invitere dem med i en aktuel livestream debat/snak - de skal blot have en mobil telefon=smartphone og en link også kan man inkludere dem i udsendelsen, det kan også være hvor værten snakker med rapporter/journalist via den type forbindelse - dette er et smart system hvor den også automatisk kan skifte scene til den som taler og hvor gæsten også kan fremvise evt. ting fra sin telefon/tablet/computer og dele dette med deltagerne men på vores setup har vi integeret Interview system setup i vores OBS men det er også muligt at have en person som scener evt. folk inden de sendes videre ind på scenen som sendes via sit eget browser panel.

Vi har faktisk mulighed for kunne lave et kø system hvor man kan have en med co-director som kan flytte udvalgt deltager ind i på scenen efter man lige har snakket med dem og sikret sig at de måske er ædru og ikke sidder nøgen hvis det vil være være uheldigt at sende dette live via facebook eller youtube - måske lige et vildt eksempel men det kan også være man gerne lige vil sikre sig at deres audio og andet er OK inden de kommer med på LIVE scenen.

Interview co-director panel i OBS
Interviev panel

 

Vores transmissions platform kan så optage og live klippe mellem det hele mens det sker og lower3rds titel på taler osv. kan med fordel gøres klar i forvejen så mens vores transmission sker kan man skifte tekster og andet via sin telefon eller en tablet, eller computer og derudover kan man aktivere transmission til andre platforme foruden ens egen så kan man udnytte facebook, youtube eller måske noget helt andet.

Der er et komplet system og setup som kan designes og gøres klar til en mere dynamtisk og mere langt mere aktuel nyheds/begivenheds dækning/redigering/klipning.

Lidt forbredelse er dog nødvendigt og praktisk - alt efter hvilken type udsendelse man vil opnå og hvor mange mennesker man er omkring afvikling af en udsendelse.

Undergroundnews.dk  kan sættes op til at kunne afvikle livestream for andre som ikke lige har sit eget system og men Filip kan også skræddery dette system og bygge tilsvarende tilsvarende til andre som gerne vil have deres helt eget setup med udgangpunkt i særlige/behov eller ønsker - eksempelvis kan det være at man allerede har en portal/medieplatform hvor man pga. kapasitet og andre årsager skal kunne streame via CDN (Content Delivery Network) alt hvis man ikke sender via de sociale platforme ved publisering.

- Kamerafolk + udstyr og Filips teknikker tid er naturligvis ikke gratis og han har bygget og han har udviklet det aktuelle system af flere dele og for at kunne noget af det som ellers kun de store tv-stationer engang var de eneste som kunne men der er stadig ideer som kan optimeres og udbygge mulighederne men det kunne være cool og udbygge/udvikle netværket med andre.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
542 Senest ændret Torsdag, 21 april 2022 12:55
Mere i denne kategori: