DIY Praktisk mini Live wifi Streaming setup Fremhævet

  • Skriftstørrelse
Bedøm denne artikel
(3 bedømmelser)
Livestreaming boks og capture Livestreaming boks og capture Filip Stadler

Nyt mediepartisan værktøj - DIY LIVEstream.

Jeg har længe haft en ide om at lave en lille bærbar Livestreaming med Video og Audio løsning som man selv kunne tilpasse forskellige typer opgaver.

Det kan være en box man tilslutter sit video kameras hdmi udgang også kan den livestreame evt. via mobil forbindelse med wifi eller tilsluttet ether lokal netværk.

Nu virker det med den lille special box speciel encoder box !

Internet forbindelsen kan så være via wifi på ens egen medbragte telefons wifi hotspot/router eller via ethernet kabel.

 Wireless eller kabel streaming fra et (pro) kamera

1) En USB Powerbank eller en fast strømforsyning.

2) Vores mini computer med streaming værktøj.

3) HDMI Capture device for USB3 (andre muligheder findes - Elgato camlink eller maxwell)

4)  Kamera med  HDMI ud (clean hdmi)  der findes video kamera med clean hdmi ud som ikke er dyre og hvis det er HD 1280x720 25 frames så skal man regne med 4Mbits pr. kamera på netværk/forbindelse mellem 2500-4000kbps og 128 kbs til audio.

Et godt Kamera med XLR audio stik osv. er en fordel men ikke nødvendigvis påkrævet ved alle typer af streamning setup.

Et andet setup (tovejs dialog) kan være et USB webcam med audio(mic) uden "punkt 3" capture device og hvor vores box er forsynet med en skræm så vi kan se/høre dem vi snakker med/til - audio vejledning til kamera operatøren er evt. også en mulighed. 

5) HDMI Kabel

6) Powerbank til USB-C stik

Hvad vi ikke viser her  er vores wifi eller ethernet tilslutning som evt. punkt 7.

Bemærk - evt. input fra slideshow præcentations/computer med hdmi kræver evt. det samme som ovenstående dog uden et kamera også vi over i et mere avanceret setup som med inkludere evt, bemandet OBS computer til at skife fra kamera stream til computer skærm og evt. live snak stiller yderligere krav til netværks kapasitet.
 
Live Streamning med video/audio kan være direkte  til de sociale medier eller til vores egen mini server hosted server på redaktionen/tv stationen.

Encoder

Vores kamera stream kan også sendes til en lokal/medbragt latop som så vælger kamera stream/pause "scene" billeder og kan vise evt. klip og sætte titler på også streamer man evt. ud fra denne computer via OBS (Open Broadcast)  programmet men at
streame direkte til et social medie fra vores encoder box er også muligt evt. til afgrænset publikum fordi det behøver ikke være til en helt public/offentlig tilgængelig stream - ej heller selvom den sendes til Youtube eller en mindre facebook gruppe.

Vi har yderligere en mulighed for at fjernbetjene vores OBS computer via en App på telefon/tablet hvis OBS ikke er medbragt lokalt.

Diagram 2 uden sociale tjester: Grøn stream har været via vores OBS redigering - Blå er input fra kamera 2 eller 3.

Livesteaming til vores egen server gør det muligt at en anden person - hjemme på redaktionen/stationen/basen med så OBS værktøj ellers os selv via en app adgang så vælge kamera/klip og vise gamle og de nyeste arkiv klip og pauseskærm og skifte til andre aktuelle Live livestreams.
Det kan også være den person som aktivere en lidt tidlere modtaget streams som netop afslutet/nylavet interview interview  - hvilket medier eller platforme de så end kunne være ustream, twich.periscope,vimeo eller egen playout livepeer løsning.

 

Med sociale netværk

Diagram med 2 eller flere sociale netværk og evt. dialog/chat giver mulighed for interaktiv dialog - diagramet viser data strømme og ikke fysisk net.


Bemærk at evt. webcam/telefon interview "skypecam*" kræver dog særlige metoder pga. netværks delay/lack hvor streams modtages og sendes tilbage til serveren før publisering.


OBS Scene
 

Bemærk at nogle hotspot netværk ikke tillader lan/intranet adgang (dvs enheder kan se hianden)  så vi forstille os et wifi netværk man selv opretter på sin egen mobil/router telefon eller en medbragt router som kan tilsluttes rj45 på stedet men det simple setup er som beskrevet en direkte udsendelse fra kamera til publisering (egen host) eller de sociale medier - yderligere omtale af internet forbindelse er relevant for succes og streaming stabilitet.


Encoder kamera boksen er lavet med en inux computer og udgifterne er under 2000 kr inklusiv usb3 hdmi capture dims.
Streaming boksen kan strømforsynes med en powerbank (bærbart/portabel) eller via en usb-c strømforsyning med 3 Ampære / 5,1 volt.

Vores box med powerbank til montering i rig

 Med denne powerbank strømforsyning kunne jeg livestreame over to timer før mit powerbank batteri fik opbrugt sin kapasitet og det vil i praksis sige jeg skulle skifte batteri på kamera - men powerbanks kommer i forskellige størrelser/kapasitet bemærk de 3A 5.1 volt.


Jeg måtte finde en løsning som kunne monteres på kamera rig og en smartphone holder kunne limes på vores encoderbox og den kunne også benyttes til evt. mobil telefon montering eller en powerbank - mobilen kan jo godt ligge i lommen med wifi deling aktiveret hvis der ikke er et bedre wifi  hvor man befinder sig.

 

Med Powerbank monteret

- Her ses så et kamera med powerbank og encoder streaming boxen monteret - det er også muligt at tilslutte høre telefon til vores encoder box og sætte den til at modtage en audio stream fra med evt.  oplysninger fra studio/redaktionen.

Option/mulighed: En evt. EYEFI wifi service i boxen kan yderligere evt. modtage foto/video optagelser fra EYEFI wifi SD kort med automatisk upload via encoder boxen  videre til en cloud eller redaktions server dog vil vi primært have fokus på streamning tjenester og derfor har jeg fået lavet sådan at SRT Secure Reliable Tranmission er en anden mere klog løsning end normal rtmp.

 

Flere protokoler er muligt rtmp, rtmps, rtsp,udp og evt. ndi samt Zixy samt SRT.

Evt. lack delay er bestemt af protokol valg men eks. 3-5 sekunder med med udp og  omkring 30-45 sekunder med rtmp.
Flere rtmp streamming er svært og synkronisere men gennem SRT så klares det i fastlagt interval via NTP (Network Time Protocol).

Hvem kunne bruge denne løsning? - tja, faktisk kunne det være lokal tv, radio stationer samt foreninger som gerne ville lave live dækning af en aktuel event - det kunne også klubber og foreninger som bare vil streame noget til deres egen facebook/youtube side/gruppe mere eller mindre direkte men det kunne også være man gerne ville opsamle og modtage streams fra flere steder i byen på samme tid og på redaktionen kan de så så udvælge streams til live produktion af en udsendelse mens det sker live og med mulighed for at indrage spørgsmål/svar fra online brugere.

Man kunne også benytte løsningen til Radio - så det bare er Live audio podcast og en USB mikrofon koster omkring 300 kr.

USB Mikrofon - Live audio interview

Der findes købe video stream løsninger som typisk er 2500-4000 kr dyre og de er aktuelt begrænset evt. kun hd streaming og klare ikke 4K osv. og dette skal jo gerne være en løsning som kan udbygges eller tilpasses særlige behov.
At kunne skrædersy vores kamera encoder box med en evt. VPN tunnel mellem vores encoder box og en streamming modtager box på redaktionen uden at vi skal bøvle med at et evt. ukendt hotspot netværk ikke tillader netværks trafik på port 1935.

Streames direkte til et af de sociale netværks platforme så kan der være lukket på nogle netværk for udgående rtmp/rtsp streams så kan vores tilpasset encoder box benytte andre veje - en anden ting er at eksempelvis facebook har ændret så de fremover ikke mere vil have rtmp men forventer en ssl krypteret rtmp=rtmps og det medføre at evt. ældre encoder streaming boxe ikke mere vil fungere med facebook platformen.

Yoube har ændret sådan at man ikke mere bare kan livestreame fra de mobile enheder på en yotube kanal medmindre du har flere end 1000 subscribers og det vil sige du ikke kan benytte funktionen via deres app - men der kan også være udfordringer med indhold i LIVE streames, hvis du dække en event som pludselig afspiller noget musik som deres musik algoritme genkender så vil din stream og kanal automatisk pludselig blive markeret som brud på ophavsretten også kan der være fordele med egen platform til publisering eller flere platforme på samme tid for at komme ud til flere.

Internet forbindelse
En adgang til internet forbindelse er ganske relevant og ofte er det en udfordring at man evt. ikke kender en kvalitet af evt. wifi hotspots og der kan være ukendte sikkerheds begrænsninger i et lokal netværk som ikke acceptere mulicasting og unicast transmission men bestemt af hvilket setup man ønsker så  findes der løsninger som ikke behøver at fylde en masse - hvis man i forvejen skal slæbe måske flere kamera med ud - derfor anbefales en kablet forbindelse, derefter wifi og der en række forhold som evt. bør undersøges i forvejen: mobile forbindelser vil man udgå da de kan være mere ustabile pga. mobil telefon netværk. 

Mit lille aktuelle setup kan godt udvikles og tilpasses sådan at man kunne anvende flere internet forbindelser på samme tid - præcist som LiveU Solo kan tilsluttes flere Modems og "Simkort".
Måske man bare skulle lave en allround portabel super wifi hotspot raspberry box/router som kan kan lave den nødvendige stabile forbindelse på mindst 6 mbit med lidt avanceret setup - det kan jo også anvendes til andre streaming setup.
Men jeg vil nok vælge en anden protokol end RTMP eksempelvis SRT.

Eksempel/hint:
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?t=18996
http://www.tldp.org/HOWTO/Adv-Routing-HOWTO/lartc.rpdb.multiple-links.html


Med vores lille box og på et kamera  streamer de så til en laptop med et kamera på også og på den kan man justere kamera så de alle er synkroniseret  via OBS som så sender en fra en eller flere streams videre til en "slut destinations" en som evt. fordeler til flere platforme (push/pull) men det bare et eksempel på en multicam opsætning og andre typer setup er jo også muligt. 

- Dette eksempel er bare at man forstiller sig at to eller flere  kamera er trådløse i et lokale og et kunne være tilsluttet via kabel direkte til en pc med OBS program til afvikling af udsendelse.
Hvis man tænker sig at cirka 2-8M megabit er nødvendig pr kamera så giver dette ide omkring max kapasitet på wifi streams  - på 2.4Ghz eller 5 Ghz wifi netværk og kan man benytte ethernet så det jo typisk 10mbit,100mbit eller 1gbit netværk via kabel.

Jeg har lavet test med 4Mbit pr kamera i 1280x720 hd kvalitet og 128kbits til audio og full hd og mange wifi netværk er cirka 54mbit (bestem af afstand).
Almindeligvis siger man 20mbit ved 4K opløsning men normalt anbefales HD 1280x720 opløsning og ved større opløsning så vil de mobile streamning løsninger ikke være optimalt men dog anvendeligt til nød.
1920x1080p vil eksempelvis kræve fra 4-8mbit og man kan sige at mange tv stationer sender faktisk ikke 4K men har man netværks kapasitet til 4K kan man godt benytte udnyttet sin kapasitet.

Måske er ens behov betydeligt mindre - så man måske bare fra gaden har sit kamera med og vores lille boks og man opretter et wifi hotspot på sin telefon og tilslutter sit kamera også live streamer man ellers hjem til redaktionens serveren/modtager adressen eller til evt. socialt medie men de kan jo restreame eller gemme det til udsendelse straks/live eller kort efter.

De fleste har en smartphone i dag og streaming boxen + camlink som giver hdmi til usb3 input også en powerbank så kan man køre - det kan monteres på kamera rig.
Betjening af boxen sker evt. via VNC app på telefonen og derpå har man sin browser og kan evt. aktivere live stream på de sociale medier også - boxen kan også sættes til at benytte en openvpn/ssh tunnel hvis man skulle ha behov for dette.

Andre alternativer til camlink caputure kort findes og flere nye capture card kommer til som klare 4k med mere dog skal man være opmærksom på netværks kapasist øges ved flere streams og høj opløsning.

 

Internet adgang via USB modem som eks. dette trådløse 3G/4G modem er et Huawei E3372.

Ttrådløse 3G/4G usb modem er et Huawei E3372.


Forudgående undersøgelser af grundlæggende muligheder

En række forudgående test for at undersøge om et sted har den nødvendige netværks kapasitet til at kunne streame ud er dog muligt forsvarligt og bør udføres i forvejen ligesom man skal vurdere hvor vildt et live stream setup som er ønskes.
Du kan selv undersøge noget af dette ved at besøge https://www.speedtest.net/ og dermed få en ide om kapasitet - er behovet rtmp/tcp steaming kan man evt. undersøge om port 1935 er åben for udgående trafik på denne side.
Naturligvis kan det være du vælger at benytte UDP og andre porte samt SRT stream til modtager som kan være stream ud server eller OBS/vmix.


Upload hastigheden er afgørende for de streams du ønsker at sende ud fra stedet og evt. ping tider på under 3 milisekunder anbefales og download hastigheden er afgørende for evt. indgående streams (modtagelse).

En kontakt med de netværks ansvarlige er en fordel fordi de er måske bekendt med nogle begrænsninger som nogle netværk bevidst har valgt - evt. tid og kapasitet kan været bestemt af netværks politik.


 

Du kan med fordel udnytte ældre/brugt professionelt HD dvcam blot de har hdmi output og de koster heller ikke så meget.

Clean-hdmi output fra kamera til capture kort:
En Clean-hdmi kamera liste.  Elgatos clean-hdmi kamera liste findes her.

Da mange videografer skifter deres udstyr ud til 4K - så kan man faktisk få fine professionelle videokamera (brugte) som er ganske fine hvis de ellers har clean HDMI signal - så gør det ikke noget det er et ældre kamera til "bånd" fordi transmissionen kan stadig gemmes digitalt.


Streaming til at virke med de 2-3 sekunders lack og det både udp og tcp streaming - evt. via wifi eller ethernet dvs. raspberry pi 4 mini computer som kan køre 2 timers livestreaming på en powerbank - dog har jeg droppet rtmp protokolen til andet en slut publisering af livestreams fordi der er 40-60 sekunders lack tid - det klart at evt. mobile streams helst skal have så lille båndbrede som muligt dvs. fra HD format 1280x720 cirka 4mbit men på andre typer netværk kan man fint køre 4K - dog vil multicasting og unicasting medføre udfordringer for visse ukendte netværk og derfor kan man evt. medbringe sit eget setup og wifi hvor næste test så er med 2-flere kamera streams på wifi fordi det er en synkroniserings test dvs. kan man få timing synkroniseret via OBS og det må komme an på en prøve men allerede på nuværende så kan man lave livestreams ude fra byen - det muligt at sætte en USB3 harddisk på og gemme sin recording også kombineret med en mobil+minicomputeren og en powerbank også et live feed til OBS som så samler op og gemmer + evt. streamer videre. Jeg har brugt en del tid og penge på at finde ud af hvordan det kunne virke og hvad som er stabilt nok til forskellige løsninger.På nuværende testes bare med et mindre "server" som modtager streams og som kan restreame videre til kraftigere destinationer.

Bemærk at de sociale medier har forskellige opsætnings muligheder og ønsker - eks. facebook anbefaler 1280x720
og der kan være bræsning på streams fra mobile tjenester se mere på https://www.facebook.com/help/publisher/162540111070395Evt, sponsor som ønsker at bidrage til min videre udvikling af boksen er velkommen - jeg søger job
og kunne du tænke dig at benytte dig at streame noget via os til flere platforme kontakte mig ;)

9417 Senest ændret Søndag, 26 januar 2020 15:27
Mere i denne kategori:

Medie