Komplet fjernstyret tv eller radio stations setup

  • Skriftstørrelse
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

For længe siden byggede jeg en lille box til at sætte på et videokamera så man kunne sende direkte fra gaden til evt. social platform og det virkede fint nok men jeg tænkte at det ville jo være smart og sende hjem til og derfra kunne sætte tekst/overlay grafik osv og optage den aktuelle stream, så voksede mit projekt fordi jeg tænkte behovet må der være andre som har også.

 
Det er blevet til en omfattende og alsidig livestream-produktionsløsning, der kan være nyttig for en bred vifte af brugere, fra enkeltpersoner til evt. meget større medieorganisationer og selvom det jeg lavede blot var for at kunne lave mere "avanceret" lokaltv produktioner og med et lille budget så kan det jo skræddersys til nogle med bedre økonomi end min egen og dermed få endnu flere muligheder men det er allerede et komplet system.

Den hele er aktuelt bygget med små genbrugs computere men det klart at bedre og nyere maskiner kan optimere ydelsen men det er bygget med et lille closter system som også kunne placeres i et hosting center eller lokalt et sted i verden med endnu mere kapasitet og igen den ene løsning udelukker ikke den anden og det er smart jeg har anvendt docker containers og andet som kan installeres på egen hardware eller fjernstyret eller hostede maskiner - det er ikke så mange hosting leverandøre som har de vilde GPU kræfter osv. men de findes.
 
Fleksibilitet: Min løsning kan tilpasses forskellige behov og kan bruges til alt fra en simpel livestream til mere komplekse produktioner med flere indgående strømme og forskellige scener. Dette gør det til et alsidigt værktøj for både enkeltpersoner og professionelle produktionsteams.
 
Streaming og Optagelse: Evnen til at streame live og optage indhold samtidig er afgørende, især for dem, der ønsker at arkivere deres udsendelser eller dele dem senere.
 
Brugerdefineret Grafik og Tekst: Muligheden for at tilføje brugerdefineret grafik og tekst i realtid er afgørende for at give udsendelser et professionelt udseende og mærke-identitet "skrædderyset".
 
Remote/fjerngæster Guests and Collaboration: Evnen til at invitere fjerngæster og samarbejde online uden at skulle installere speciel software er en stor fordel, især i en tid, hvor fjernarbejde og online-samarbejde er normen.
 
Playout-funktion: Muligheden for at oprette og styre en playliste eller flere på samme tid med klip eller indslag er praktisk for at organisere og planlægge indholdet i en udsendelse.
 
VoIP/Intercom/Walkie-Talkie: Intern kommunikation er afgørende for koordinering af større produktionsteams, det er en en økonomisk mulighed i min løsning.
 
Videoredigering: En browserbaseret online videoredigeringsfunktion er også en lille praktisk tilføjelse, da det giver brugerne mulighed for at foretage hurtige redigeringer af indholdet uden at skulle bruge separate softwareprogrammer og uploade/downloade tidligere hvis man kan klippe ud hvad man skal benytte mere aktuelt.
 
Sikkerhed: Vi benytter tunnelkrypterede forbindelser og cloud-løsninger, hvilket er afgørende for at beskytte data og adgang til indhold med fælles arkiv.
 
AI-funktionalitet: Integreringen af AI-funktionalitet til at spore ansigter og tagge medieindhold kan være en stor hjælp for organisationer, der arbejder med store mediearkiver og det kan laves på flere måder når man har fælles arkiver.
 
Brugervenlighed: En vigtig faktor for succes er brugervenlighed. At gøre det let for brugere at navigere og konfigurere min løsning til en udsendelse og måske forskellige behov/layout..
 
Support og Vedligeholdelse: Det er praktisk at kunne tilbyde support og evt. vedligeholdelse og tilpasning, især hvis den bruges af større organisationer. Det sikrer, at brugerne kan få fjern hjælp, når de har brug for dette så kan evt. teknisk support eller bare anden betroet bruger logge på og evt. overtage afvikling af en aktuel udsendelse, så ikke alle behøver at være samme sted. 
 
 
Det er så status på nuværende og der tale om en kombination af programmer/løsninger i et praktisk samspil  og der er forskellige måder at lave ovestående installation eller måske låne/leje platfomen.

Tanken er at en komplet hosted og fjernstyret løsning kan når det er tilpasset og sat op - kan anvendes af en redaktion og de tilknyttet folk og det kan også være lettere at få support ved opgradering eller tilpasning foruden det praktiske i at det ikke fysisk tager plads også evt. udnyttelse af internet båndbrede fordi man på en enkel mobil forbindelse nok ikke lige den kapasitet som man opnår ved at flytte dele af en udsendelse til en anden platform - så der tale om en samling af forskellige løsninger.

Et setup ud af flere kan være lokalt mixet mellem kamerakilder og afvikler en del en udsendelse også virker den hostede løsning som tilføjelse til udsendelse og mulighederne.
Hvis der er lokale udfordringer kan man stille om til en video eller studio mens evt. lokale tekniske udfordringer løses eller når man holder en velfortjent pause.

Det kan eksempelvis være man ude fra byen - sender "hjem" til redaktion/produktion hvorfra nogle kan vælge scener/input eller bare afspille allerede optaget klip til den aktuelle udsendelse.

Man kan også vælge og hoste det på egen placering hvis man har en passende internet forbindelse men størrelse af en installation er forskellig og ikke alle har behov for samme kapasitet.
Ideen er dog at man ikke på lokation skal slæbe en masse tung udstyr med men faktisk kan nøjes med ganske lidt udstyr når man er ude i byen måske.  

Tv-stationer, Radio station, internet portaler som aviser, mediehuse eller måske lidt større organisationer men ja enkelt person eller to kan også have et projekt hvor dette setup er praktisk.

Det at systemmet er hosted og dermed online tilgængeligt via en internet forbindelse samt en browser gør at man ikke er geografisk begrænset og lettere kan lade en anden person/team stå for selve transmission og afvikling af udsendelse fra det fjernstyret/browser baseret Master Control rum præcist som en større tv station og man har faktisk de samme muligheder.
Det er også muligt at låne/leje løsningen til en event eller man kan have en fast aftale om tilgængelighed osv. hvis man har et hyppigere behov.

For nogle var det jo relevant at man kunne lave sin publisering af en stream på flere platforme på samme tid eller blot have sin egen publiserings platform med indlejeret afspiller.- Min lille kamera-box virker fint med SRT protokollen også men hvis man sendte hjem til en computer som så kunne tilføje tekst og man evt. kunne modtage streams fra flere andre steder også ville man kunne skifte mellem livestream fra Århus, København og London eller fra Rådhus pladsen til ens eget lille studio og der var app. som også kunne sende til mit online (Master Control room setup) fordi input var ikke begrænset til almindelig rtmp når man også kunne køre via med endnu bedre prokokoller og hurtigere protokoller.

Den hjemmebygget kamera box kan forresten også tilkobles en videomixer med hdmi ud hvis videomixeren evt. ikke kan streame selv eller man gerne vil sende med SRT og vi har også en mulighed for mumble Talk-Back til kamera operatøren.


 

Det er bare til een stream og naturligvis kan man også benytte apps. på en telefon/tablet til at sende "hjem" hvis det skal være endnu mere transportabel og der et stort udvalg af muligheder også for indgående multikamera livestream setup med en mere lokal videomix/klip men herunder findes der færdige fabriks fremstillet løsninger som også er kompakte/transportable - flere praktisk løsninger findes og andre er på vej men fordi de ikke alle er compatible så har jeg opfundet eller lavet bedre veje til få det til at virke bedre i et samspil med andre applikationer.

En smarttelefon/tablet kan være fint nok til spontan transmission fra hele landet.
 

.

Restream funktion blev der så tilføjet plus muligheder for lidt modtage eller hente flere input streams og sende til flere modtage destinationer/platforme på samme tid, derudover kan man naturligvis nøjes med en fremvisning lokalt på sit egne website som en indlejret video afspiller med et tilpasset look - web afspilleren kan yderligere cromcaste eller sende en stream via airplay og det var praktisk man ikke behøver de sociale mediers platforme for fremvisning af en event.

Derudover er det jo ikke smart at påtvinge folk en bestemt social platform, hvis man nu selv kan publisere indholdet på eget website via en Player/Afspiller men vi har dog mulighed for at udnytte integration med "sociale overlay" og gøre en udsendelse mere interaktiv og dynamisk med info/forslag ude fra under transmission, det kunne være quiz og afstemning som kunne indrages og evt. besvares live og mange sender til youtube eller facebook alene fordi det med at få deres egen side til fremvise en livestream.

Player/Afspiller på egen side
Vi kan både lave en (branded player/afspiller) med et design som passe til event og faktisk også lave en kanal til flere events/organisationer osv.
En del af dette her kan også bare "nøjes" med et audio setup hvis man kørte en radio station eller måske en hybrid/blanding af en radio/tv-station og endelig er der jo også den fordel at man kan tilføje flere kanaler med hver sin player/afspiller så man kunne have en kanal til Århus, København, Ålborg samt London hvis ønsket og det kan tilknyttes en Playout/playliste setup.


Restreamer kan modtage/hente stream og sende til flere

Eksempel på en player side lavet til arbejderen.dk men måske anvendes det ikke men man indlejre noget html kode på en hjemmesiden hvor fra den kanal/stream så kan vises:


En indlejret afspiller/player på en website kan se sådan ud:


Fjern-gæster/interview/møde
Jeg ville også tilføje muligheden for at man ganske let kunne invitere "remote" fjern gæster ind til et online møde/interview - næsten som med et zoom/skype dog uden at evt. fjern gæster absolut skulle installere noget og kombineret med scene skift og video introduktion og evt. optaget klip kan man lave en udsendelse - det var fordi under corona lockdown, så var der en del aktivitet som blev 100% online men også fordi at brug af zoom eller skype osv. kræver at en gæst har dette på sin computer/telefon/tablet men det ville være mere praktisk at evt. gæst ikke skulle installere noget også ved man også at det virker fordi det er jo bygget til netop broadcast/livestream setup.  En smart mulighed er også at man kan vælge en scene som hedder aktiv/taler hvor den selv skifter mellem evt. vært og den gæst som taler/svare og dermed får man en færdig automatisk klippet udsendelse.

Interview/møde setup med vært og gæst - flere kan være med.


Dette voice/video/tale møde system kan også benyttes af dem som afvikler en udsendelse og hvor de lige skal koordinere noget men jeg har lavet en anden digital intercom/walkietalkie løsning til den del.

Der er andre løsninger på marked som kunne dette men var de knap så fleksible eks. hvis også gerne ville ha flere typer af indgående streams og benytte det med andre broadcast standard løsninger også koster de også noget at abbonere på selvom de ikke er i brug også kan det måske være praktisk at låne/leje en tilpasset platform til afvikling af events og evt. teknisk support til afvikling. Her er det også relevant at vi kan lagre en installation så det bekendt hvad funktioner som er oprettet til en bestemt type udsendelse og de så kan genbruges og vi vil gerne have understøttelse af de nyeste protokoller/broadcast standarder.

Fjen/remote-Gæster og værten/journalisten skal blot have en "chrome" firefox eller nyere safari almindelig kompatibel browser på deres tablet/telefon eller et webcam og en mikrofon på deres computer så kan værter/gæster tale sammen og vores OBS kan sende dialogen - det kan også bare være gæsten deltager med audio og kan fortælle hvad som vises på en video osv. eller gæsten kan også dele dele egne slides til fremvising til de øvrige deltagere eller dem kigger med på en livestream en smart funktion er i øvrigt at man kan vise en scene hvor den som taler vises og den selv klipper mellem vært og gæster som taler eller dem alle.

Demo eksempel på hvordan en invitation kunne se sådan ud hvor browseren dog beder om adgang til kamera og mikrofon på din enhed, hvis du har en computer og en telefon kan du jo afprøve hvordan det virker og allerede se hvordan dette system virker, men ja før en udsendelse er det dog smart at deltagerne checker de kan komme på og en gæst kan også dele sit skrivebord og fremvise evt. præsentation og programmer som den del af deres undsendelse til deltagerne.

Via en panel funktion oprettet inde i vores fjernstyret OBS kan vi sende link til deltagerne/gæster - mute gæster hvis de larmer.

Vi kan også sende oplysninger så man let kan koble telefon på som et video kamera - så man ganske hurtigt kan få streams fra hele verden og skifte mellem de input på vores fjernstyret videomixer.

Grafik, stations firma-logo og titel evt. med animeret tekst blev også en del af ideen og ja det hele skulle kunne fjernstyres via en browser og evt. blandet med en cloud løsning for at man let skulle kunne uploade evt. videoklip og ønsket indslag til en udsendelse også skulle der ellers være en simpel brugerflade for skift mellem vores ønskede scener i en livestream/udsendelse.

Man kan også købe færdige samt lave sine egne skræddersyet design eks. med highscore og deltager lister til sports event men systemmet har allerede nogle templates og stil som kan anvendes og tilpasses også.  Det er mere avanceret ting som stinger-overgange som nok kræver tekniske forståelse at designe dem men ikke at anvende dem som kan være lavet i forvejen men der vi også over i den mindre almindelige løsninger og det mere avanceret krydderi men det jo relevant mulighederne findes - det er et videoklip med evt. stations/virksomheds logo men der lavet forskellige typer for animeret og automatiseret grafik.

Vi har flere måder hvor vi kan tilføje noget brugerdefineret grafik og tekst. foruden de animeret muligheder i OBS foruden den nedstående skærmbillede.

 


Nu var der så også behov for at kunne fjernstyre animeret titel tekster så løsningen blev et fjernskrivebord tilgænglig via en webbroser sådan at vi også kunne få monitor på audio.
De fleste OBS plugins virker og man kan tilgå de browserbaseret funktioner via ens fjernskrivebord også.

OBS med animeret grafik panel

Ideen er at man også kan lade nogle dele af en udsendelse være mere  ½ automatiseret og evt. lade nogle andre på en redaktion kunne tilføje tekster og titel på evt. gæster og indslag.
Det kan også være praktisk at nogle fra en anden geografisk placering kunne overtage opgaven med afvikling af en udsendelse fordi det kunne jo være man var hjemme/ude.

De tekster som passer til en udsendelse/event kan importeres og exporteres så man blot kan vælge dem som kan være lagt ind i forvejen også - hvis man er ude med et kamera kan det være smært og både betjene kamera, sætte korrekte titler på og måske skifte til videoklip/scener fra andre steder og dele af den afvikling kan man overlade til redaktion/mcr (master control room) at fjernbetjene hvis det er mere praktisk - så kan det signal/stream som sendes til godt være lidt klippet/mixed også men vi kan lettere fordele ansvaret/opgaven.

Det er muligt og ændre OBS panaler og tilføje praktiske funktioner som en praktisk countdown timer der tæller ned og skifter til fra en scene til en anden inden man går på.

Obs dock panel
 

VoIP/Intercom/Walkie-Talkie og evt. Podcast audio
Behovet for at kommunikere med flere deltagere via intern digital kommunikation eks. en kanal til kamera folk og opratør, journalist osv.  hvor det  faktisk IKKE skal være en del af undsendelse men mere er til intern intercom koordinering er også lavet via en mumble audio server og hvor man har flere kanaler men det kan være praktisk til nogle større setup og det et slags walki-talkie system som også kan køre via wifi men man kan også køre det via sin telefons internet forbindelse men det er tilbehørs/ekstra løsning og mulighed til vores setup som i øvrigt også kan anvendes til andre praktisk ting men der også tænkt på dette behov.Det er digital fin super god audio og med et meget lille dealy men praktisk hvis man har et lille hold af kamera folk forskellige steder i verden, appen kan køre med PTT Push to talk eller Voice Ativated/Tale aktiveret og fordi denne løsning kan benytte digital/wifi forbindelse og hotspot så er dette system i modsætning til walkietalkie jo ikke begrænset i sin rækkevide - alene sådan et intercom løsning er også forbundet med en del udgifter og knap så fleksibelt som en trådløs løsning med flere kanaler og det kunne være man ville guide en kamera mand osv. det kan også sættes til at virke med bluetooh hovedtelefon og vi kan lave kanal/grupper frit efter behov så selv kommunikation til køkkenhold og hvad man finde på er muligt.
Det er hvis du installere klient program på din pc/laptop også muligt at optage audio/podcast hvis man vil det.


Mumla app

Teknisk set så findes der allerede dyre broadcast/tv stations kamera med en Talk-back indbygget men de kræver et setup og noget ikke alle har.
- hvor man har andre muligheder sit eget intercom system på tværs af løsninger som ikke nødvendigvis passer ind - men det også smart man kan koble det på andre denne intercom løsninger som en praktisk løsning og meget økonomisk løsning - man kan også få wifi Walkie-Talkie med "android" som kan køre via din egen hotspot forbindelse  på din telefon eller man kan lave sin egen DIY box også.

Af praktiske årsager kan dette også være implementeret i vores mobil/kamerabox eller mange efterhånden allerede har en smartphone så er det smart, teamspeak kunne også være en option men mumble er opensource og jeg har installeret en server selv men der findes allerede frie og helt åbne servere i hele verden man også kan benytte med sit team også.

En fri samt gratis klient findes til android, IOS og forskellige computeres operativ systemmer også.


Online Videoredigering af klip/optagelse:

Med en 100% browser baseret videoredigerings funktion så vi eller andre lige kan redigere/klippe evt. indslag til.


 

En ting er at man udefra kan sende hjem til vores hosted installation eller master control room setup men vi har nu også tilføjet en praktisk playout løsning.


Playout/spille-liste

OBS kan evt. hente også hente sin udsendelses program fra playout liste løsningen som en kilde/scene og man kan let skifte til anden scene og mere aktuel indgående livestream.

Vores playout-liste løsning kan også hente evt. indslag fra andre "live" online kilder og vise indslag derfra og køre videre med egne optagelser som en mulighed.

Eks. hvis man har lavet en playliste så kan man definere at der skal vises en række udvalgte klip fra kl 00:00 til kl 24:00 og det kan være mere eller mindre lokale
video kilder eller det kan være en aktuel livestream som hentes i en angivet tidsrum og når måske 60 sekunder *30 minutter =1800 tid er slut skiftes til nyt indslag.
Man kan programlægge udsendelser og tildele dem bestemte dage.

Vores restreamer kan vise samt streame/sende eller hente direkte fra et playliste input setup af klip/indslag som sendes samt vise det på de angivet destinationer - playliste setup kender klokken og man kan lave en liste virker som et loop eller man kan lave program for flere dage frem og gemme dem - det kunne være indslag hentes via andre online kilder - VideoOnDemand arkiver eller andre aktive stream kilder - så måske man starter med 10 minutters livestream fra Århus også vises 30 minutters videoklip så skifter listen tilbage til Århus xx minuter osv.

Hvis man genstarter vores playout system vil den blot kunne forsætte sit aktuelle playliste program og hoppe frem i tiden - eks. hvis den var 10 minutter inde i program og man genstarter så forsætter den i klippet cirka derfra hvor den burde være når den kommer tilbage online og det praktisk hvis den skal holde sig til det planlagte program for dagen.
 

Adgang til de hostede funktioner sker typisk/ofte via tunnel krypteret forbindelse og datalager  kan naturligvis kombineres med en cloud løsning også.

web/obs adgang, videoditor og vores playliste setup tillader upload til platformen - så man kan redigere samt rendere sine klip så det kan tilføjes en playliste.

Der er tale om ganske komplet ONLINE 24/7 live produktions løsning som man kan live streame til ude fra og hvor det kan supplere eller køre helt alene.

Der er tale om flere løsninger sat sammen men eksempelvis at foruden evt. nextcloud eller en anden NAS/cloud løsning har jeg filføjet billede/foto/video system med AI som kan tracke ansigter og andet fint med GPS kort osv - hvor man kan tilføje indhold til vores system og man kan gøre det let for andre og sende evt. videoklip eller foto ind som hurtigt kan anvendes i en udsendelse og sammen med de øvrige værktøjer og man kan have adgangs konti og andre platforme som er adskilt fra vores øvrige del af systemmet.

playout message

- Vi kan også lige sende en aktuel besked ud via playliste afspilleren med tekst information eller man kan også afbryde en programlagt livestream med mere aktuelle livestream indslag osv. og når den afsluttes vendes der bare tilbage - så man kan have en fastlagt 24/7 udsendelse kørende også lige starte en afbrydelse med en livestream som en mulighed og når den er afsluttes retuneres blot til det defineret program og det kan også være vi har en slags hybrid løsning hvor vi evt. kombinere podcast/radio og tv/video som en mulighed.

Immich foto/video uploads/download med AIDer er nok mange som ikke lige ved at derers foto/video optaget på mobilen indeholder GPS oplysninger som evt. fortæller præcist hvor de er taget.
Har man et stort billede arkiv man skal evt. tagge ting og så kan xnview også tilføje oplysninger og billede tekster som software kan benytte ligesom Immich men på nextclud.
Nextcloud løsningen har også modul til AI håndtering af foto/video min igen det ene udelukker ikke det andet.

Det at man kan give andre externe kontakter en mulighed for at uploade indhold som så kan vælges ud dynamisk er en udnyttelse af LIVE/Aktuel program afvikling af udsendelser og selvom det ikke behøver at være for at være mest aktuel kan det også være en måde at gøre en udsendelse/livestream mere interaktiv defineret indhold - hvor man også kan lave dynamtisk afstemninger som evt. bestemmer hvad næste indslag omhandler og hvad næste scene bliver og det er jo et af de områder hvor livestream skiller sig mere ud i forhold til normal flow-tv.


Næste projekt efter dette er en ekstra super router med MultiPath TCP og SRTLA mobil router samt restreamer box som kan køre via flere forbindelser på samme tid - sådan at man betydeligt mindre er sårbar på en mobil forbindelse og evt. kan blande ethernet fastnet forbindelse med nogle backup forbindelser i samme enhed - der er få færdig produkter som kan dette men de ofte ganske dyre og jeg har fået en ide til hvordan man evt. kunne forbedre min box til kamera montering med flere "mulige" forbindelses muligheder udover det som den allerede kan. 

De almindelige nyere 5G mobil-routere er oftes kun med et et sim-kort har typisk kun een leverandør, det vil være smart at kunne fordele sin forbindelse på mere end en leverandørs forbindelse og benytte flere veje for at opnå større samt mere kapasitet samt stabilitet - på nuværende kan min kamera/restreamer box godt let og hurtigt skifte mellem netværk men der er sådan set ikke multipatch/chanal bonding - det kan laves med tcp eller en variant af srt - dog skal der foruden den lidt særlige router&streamer også være en server som samler de mange forbindelser til een mere normal forbindelse igen - så man har en mere økonomisk end af liveU solo - men på neden stående tegning ses en router med 2 modems eller forbindelse hvor begge eller blot den ene forbindelse benyttes og ja en LiveU solo koster omkring 7000 kr og der er så yderligere løbende udgifter som løber op og man kan jo selv hoste sin MultiPath TCP og SRTLA løsning også.
Det er udvidelse og et projekt til mere dyre produktioner hvor behov og adgang til en ekstra stabil internet forbindelse hvor den ikke findes eller som backup.

  


 

 
1010 Senest ændret Søndag, 01 oktober 2023 11:58
Mere i denne kategori: