Digital Radio/Walkie-Talkie POC Radio kommunikation

22 november 2023 Skrevet af 
i Blogs
  • Skriftstørrelse
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Muligheder for digital kommunikation med VOIP (Voice over IP) Tale via netværks link er pænt mange.

Lidt retro historie: I gamle dage så var walkie-talkie populært, hvor man kunne sludre med andre folk på samme kanal og man lavede online quizzer, bingospil, eller man kunne sludre om alt hvad man havde lyst til men det var dog ikke så privat og når alle på en kanal kunne lytte med.

Men i forhold til telefonen som kostede penge og bruge så var det jo ganske smart og sjovt hvor man kunne lave radiodækning/støtte af events også, det gav mening "dengang" at have radiodækning af nogle events men i dag er der jo mobil dækning næsten alle steder - så derfor er IP netværks radio blevet mere almindeligt.

I gamle dage kunne man også aflytte mobil telefoni men idag er meget kommunikation digitaliseret, foruden det er legalt at aflytte/modtage på alle frekvenser.
På http://www.dkscan.dk/ kan du finde en oversigt samt flere oplysninger omkring hvad man kan finde i luften.

WalkieTalkie/CB-Radio var  lidt som fortidens "internet" forums, hvor det dog havde en afgrænset rækkevide bestemt af ens udtyr og det kunne være bærbar hånd walkie-talkie eller en fast mobil/base med stor antenne så man kunne lave forbindelser til naboen, en anden by eller nogle gange på den anden siden af jorden også - naturligvis kan man sige internettet og de sociale medier er blevet en regulær erstatning og mange tjenester findes som tillader 1 til 1 eller 1 til mange andre kommunikation.

 

Det er sku sjovt at høre retro orientering og Alaska-avisen med Alaska 4.

Det var bare sjovt og sludre med folk på tværs af grænser/afstand osv. samt høre om deres hverdag mv. man kunne dyrke sporten med dx og jagte forbindelser med små unikke lande og man kunne også tune sin radio og antenne til hvad som virkede mere eller mindre optimalt.   CB/Privateradio krævede ikke en licens men med en licens kunne man også experimentere med data kommunikation via radio links og transmissions metoder som Morse=CW, Fjernskriver RTTY og PacketRadio, vi var naturligvis også nogle som afprøvede dette af på CB radio med datatransmission - fordi det hed sig (I det røde og gule cirkulære fra P&T) at kortvarig udsendelse af tonesignaler for selektiv opkald mv. var tilladt men de tænkte jo ikke at nogle en dag ville finde på og tilslutte sin computer og sende data via modem osv. men der blev blev lavet digipeaters som kunne sende data via en computer som kunne sende de pakker den modtog og dermed opnå ekstra afstand osv. ellers skulle man jo dengang bruge sin fastnet telefon (det var dyrt) hvis man ønskede fjernconnection til et BBS (Bulletin Board System) eller faktisk også de internet forbundet computere men der blev lavet netværk på CB radio kanaler også og leget med TCP/IP over AX25 Packetradio, før internet blev almindeligt tilgængeligt for alle og længe før at http og www wouldwideweb blev en standard måde at kommunikere på.

Der er dog stadig aktive "walkie-talkie" analgo folk på CB-Radio - man kan evt. opsøge Privateradio.dk for oplysninger om klassisk walkie brug som i dag inkludere legalisering af 12 watt ssb - men ja ikke har plads til antenne og idag har alle udstyr som kan ersatte en radio og TangoMike.dk er også en ganske aktiv walkiegruppe på både CB samt digital netværks radio.
Og hvis man er heldig kan man også finde repeater kanaler så man kan sludre via CB radio kanaler.

Det er også blevet lettere at få radioamatør licens via en mere simpel prøve som giver adgang til VHF,UHF men du kan kun kommunikere med andre radioamatøre og adgang til HF altså frekvenser under 30 mhz kræver en mere teknisk prøve - men altså POC radio kræver ingen licens og det optager heller ikke rigtigt nogle frekvenser men man kan også blokkere uønsket elementer på en kanal/gruppe og begrænse adgang til udvalgte så det er mere privat.I dag er digital datatransmission almindeligt og kan transportere data audio,video, billeder med fejlkorrektion samt giver en støjfri gengivelse uanset afstand og rigtigt meget kommunikation kan bedre udføres via internettet - men der dog stadig en del CB Radio aktivitet på 27 mhz 11 meter båndet og man har vidst fået lov til at køre med SSB (Single Side Band) og andet som har en længere rækkevide end AM/FM modulation.

Nu kan det også være man måske ikke lige har de store muligheder for at sætte en antenne op også kan digital radio være et passende alternativ.
 

Voip


Engang kunne mobiltelefoni via VHF/UHF frekvenser telefoni aflyttes og det var godt nok ulovligt at lytte på de frekvenser men det var dog muligt - det blev så digitaliseret og vi fik små og betydeligt mere praktiske små mobil telefoner som ikke havde rør men brugte transcistore og i dag kan det hele være i en chip med display samt en fuld computer (smartphone).

Vi kan sige at der er tale om en datastrøm af flere data-pakker hvor de analog audio signaler er konverteret til digitalt signal og det er sådan set lige meget om det er audio eller billeder som sendes men der er udviklet standarder for omkodning af audio i mere eller mindre god kvalitet - faktisk kan man encode/konvertere i så god kvalitet at det nok vil være bedre end analog signal som evt. bliver ringere over større afstand - faktisk har selv nyere internet browsere Opus codec som en del af webrtc protokolen som benyttes til webchat, så det faktisk muligt og lave et website som kan overføre både video og audio idag uden en installation af noget fordi du evt. har det i forvejen "næsten" indbyget i browseren.
 

De digitale radio alias (POC Push To Talk Over Cellular radio) skal have en server platform som de kan forbinde sig til og enheden=radio anvender måske Android som operativ system og de har så en app der kan forbinde sig via en række voip (Voice Over IP) protokoller til nogle servere - og de behøver ikke benyttet Cellular/mobil forbindelse men kan køre via wifi/internet forbindelse til en eller måske flere servere og vi kan sige en smartphone idag benytter flere protokoller både til audio og video men måske burde man kalde det PON radio fordi det er (Push to talk Over Netværk) forbindelse.

Mange POC radio er lavet til wifi 4G men der vil sikkert også komme nogle som kan gøre brug af 5G og 6G wifi netværk.


Man kan få flere digitale netværks radio som virker fint via en normal wifi/internet forbindelse og som kan forbinde sig til en server med flere andre brugere som kommunikere på samme måde - det er ofte ganske super audio/lyd og ikke helt som signalerne via en radio forbindelse med støj og larm/splat fra andre radiosendere. Man kan også anvende disse via evt. mobilt hotspot wifi internet deling på cellular mobil.

Du kan også benytte app på din android eller iphone også vil den virke som en POC walkie-talkie - nogle af dem er ganske gratis og andre app's koster penge.

I Danmark findes bla, CB radio Danmark digital som også holder til på facebook  hvor flere også benytter sig af TeamSpeak3  men du bør opsøge deres side for en aktuel vejledning omkring hvordan du kan forbinde dig til deres platform - dog skal du være opmærksom på de ikke acceptere mere end 3 netværk enheder og fordi de er løbet tør for licens kapasitet.

En praktisk ulempe er dog at eks. android TS3 klient programmet koster jo nogle penge at anskaffe men til pc/computer et klient program er dog stadig gratis endnu - så man kan starte med dette og senere måske anskaffe sig en passende POC radio som kan køre Teamspeak3 men appen koster jo stadig 9 kr via app store hvilket er synd og køber man en POC radio med Zello eller noget andet er det jo ikke sikkert man kan få lov til at installere en erstatning som Teamspeak3, Mumla - det kræver måske en "firmware" opdatering og evt. lidt android hacking skils hvis enheden måske er mere låst til en bestemt platform og måske ikke engang har frie/gratis adgang til playstore opdatering - så skal man overføre "software" pakke ofte via USB kabel til en radio. Hvordan virker det... diagram

Du kan dog gratis downloade TeamSpeak3/5 eller den frie Mumble til computeren og dermed deltage i hyggelig snak med folk fra hele Danmark, lastbil chufføren som kan advare om trafik problemer og få lidt selvskab på turen og hvor man kan have en social kontakt osv. en ulempen er dog at appen koster jo de 9 kr på smartphone/tablet enheder og hvor mumla både er helt gratis og der er allerede flere frie helt åbne servere som man også frit kan forbinde sig til og man kan altid lave sin helt egen server som er 100% privat, så det er lidt mere fleksibelt og bedre når det kommer til DIY/gør det selv kommunikations løsninger så der er også en del Radioamatøre som benytter murmur/mumble løsningen - det kan også være man bare er imod at benytte google pay løsningen fordi google i forvejen har så meget magt over folks data.En privat organisation eller NGO kan overveje mumle server og klienter samt købe billige POC radio som kan virke med mumla appen, de behøver ikke lave deres egen server men det er slet ikke dyr og lave sin egen server og intercom løsning - ligesom man KAN komble det på andre "fabriks" løsninger som Zello og Teamspeak hvis man vil som en gateway/repeater med stemmestyret transmission - nogle radio amatøre benytte det til deres radio hvor de bare kan oprette kanaler/grupper på murmur serveren som er til særlige ting, så hvis man i forvejen har nogle erhvers radioer så kan man tilføje flere digitale deltagere sådan.

Faktisk kræver det ikke meget at køre samt  sin installare sin helt egen Murmur som mumla serveren kaldes, det kan køre på alt fra en lille RaspberryPI computer til en hosted VPS og imodsætning til TeamSpeak3/5 så skal man ikke bøvle med licens og mumla appen.

Det er hvertfald en ganske omkostningsfri løsning og du kan forbinde dig til mumble.sludre.dk og få en ven til at gøre det samme - så kan man snakke privat enhed til enhed eller deltage i en gruppe snak med flere deltagere.

Med TS3,Zello eller måske Mumla appen på en smartphone/tablet kan du jo helt selv bestemme hvilken app du vil have kørende og skifte mellem disse men på en POC radio er det måske ikke så let og skifte mellem den ene eller den anden type platform fordi de alle app vil jo gerne "bestemme" over mikrofon men i princippet kunne man stoppe TS3 appen og starte Mumla samt afslutte den og hoppe tilbage men at køre begge Apps på samme tid er nok ikke en mulighed og det nok lettere med en smartphone pga. større display osv.

Når man kigger på nettet efter de POC radio - så sælges en disse ofte med platformen Zello,REALPTT og ja Teamspeak3 skal evt. tilføjes men eksempelvis kan man definere hvem som har mest taleret og hvem som måske kun må lytte på en kanal uden tale ret og hvilke grupper/kanaler som kan have moderator osv. og ja der måske nogle som ikke giver mulighed for at installere en anden app end hvad leverandøren giver lov til og måske med en dum påtvunget licens eller drift afgift som SKAL fornyes, det kan også være at den aktuelle software ikke opdateres hvor det gælder både server og evt. klient programmer. Man bør nok også checke at den aktuelle radio faktisk køre måske android så man kan skifte til det klient program man ønsker at benytte fordi det er ikke sjovt at være begrænset til Zello, Realptt eller andet hvis man hellere ville ha Teamspeak3 eller Mumla appen.

De fleste radio har også tal aktiveret transmission (VOX) - så man ikke behøver men trykke på (sender PTT) knappen men der stadig kun een adgangen som kan tale.

En ulempe med de mange POC platforme kan være med ukendte begræsninger på hvor mange enheder og "licens" men det smarte er at hvis en radio bliver væk, så kan den jo kobles ud af tilgængelige de mere private kanaler og dette er jo et område hvor de almindelige ikke digitale radio og PMR kan aflyttes af alle andre som kender kanal/frekvens.

I teorien kan man eller leverandøren også deaktivere alle kommunikations muligheder for den enkelte radio - på det område er det jo meget anderledes end en CB Radio.

Der er også mulighed for at lave en GPS opdatering sådan at man ved hvor en radio kan annoncere hvor man befinder sig og det kan jo være praktisk ved nødopkald osv.  men transport virksomheder kan også tracke hvornår en levering er fremme og dertil kan GPS information også være smart, men det udnyttes også i computer spil hvor spillere som befindes sit inden for rækkevide i en cyber virtuel verden kan høre og se hinanden - beværker de sig væk, så er de måske et sted hvor andre kan høre dem så GPS kan anvendes til mere end at angive en ægte fysisk placering.

Alternativer til Zello, REALPTT,Global-PTT, Teamspeak osv. findes som er opensource eksempelvis er jo mumble.info som har været tilgængelig længe og den platform benyttes ofte af gammere som spiller i teams sammen med andre - så der findes allerede en bunke af servere man kan koble sin klient på og hvem ved måske nogle af dem som sælger POC radio billigt og håber på at de så overtid tjener penge på en fjollet licens løsning - så det godt med åbne alternativer.

Du kan købe IP-walkie POC Radio flere steder i Danmark samt via https://www.amazon.dehttps://www.aliexpress.com og hvis der tale om Android radioer med playstore så kunne man jo anvende mumla app og fjerne/stoppe zello og benytte sin egen app samt en af de mange helt frie åbne servere også - men det kan også være praktisk at da mumla appen ikke er en købe app så den kan bare hentes flere steder fra og anvendes på din telefon, tablet samt mumla til computer - plus at fordi den er Opensource så er der mange som har udviklet samtale/anlæg hvor man bare benytter mumla/murmur  platformen på en lille raspberrypi mini computer og serveren samt en VPS hosted server og audio kvalitet er så høj at den ikke er ringere bare fordi de anvender nogle andre metoder til audio - så du får ikke bedre lyd på Zello end på Mumla eller på en smartphone i forhold til en POC radio fordi de er tæt på at være det samme alligevel hvor de benytter sig af Opus, CELT og Speex codec men de kan have bedre batteri og robust design med PTT(Push to Talk Knap) som Appen lige skal tilpasses til.

Mummur = Mumble serveren. (Fri/gratis til flere platforme)
Mumla =  en 3rd parts app til mumble forbindelse (Fri/gratis)
Mumble = Computer klient program til at forbindelse til murmur serveren. (Fri/gratis)

Nu kan det måske være mere man gerne vil handle mere lokalt også kan IP/POC radio købes hos:

Du behøver ikke en IP netværks radio hvis du bare vil benytte din smartphone,ios ipad,android samt computer nu til at kommunikere med og hvis du bare har behov for en POC løsning engang imellem er det måske også fint samt praktisk at kunne benytte sin smartphone/tablet og måske man en gammel ubrugt smartphone i skuffen og den behøver jo ikke have simkort hvis du lader den køra via din normale telefons hotspot internet deling funktion.


Mumla til android kan fås flere steder:

Mumla app til IOS/Ipad https://apps.apple.com/us/app/mumble/id443472808

Mumla app til Android kan få her https://play.google.com/store/apps/details?id=se.lublin.mumla og eller f-droid https://f-droid.org/packages/se.lublin.mumla/ men de fleste benytter app via google playstore men hvis du gerne vil udgå krav om google registering og din android poc radio har behov kan man hente mumla via f-droid som alternativ.
Der forskel på hvad mumla appen kræver - den på playstore kræver nyere android end den som kan hentes via f-droid og eks. nogle billigere POC radio har måske ikke den nyeste android installeret også kan det være man skal prøve en ældre version på sin POC Radio men ja det er lidt det samme med smartphones eller hvis du har en huwaie telefon så kan du også vælge f-droid butikken.
Mumble appen kan i øvrigt også benytte bluetooh headset og stemmestyret transmission (VOX)  - så du kan også starte med dette men jeg bør nok lige tilføje at det ikke sikkert du kan køre både Mumla og TS3 TeamSpreak3 klient programmet på helt samme tid på en POC radio fordi de jo begge gerne vil have adgang til samme mikrofon og højtaler osv. så det vil nok kræve man stopper den ene app mens den anden køre.

Men man kan jo godt lave en Teamspeak til eller omvendt mumble kanal hvis det skulle være et nødvendigt behov for at brugere på evt. Zello kanal kan snakke med nogle i en mumble gruppe.

Det smarte er også den ubegrænset rækkevide og evt. kombineret med en organisations cloud setup - regional, global og lokalt hvor omkostninger er små hvis ikke næsten gratis.

Er en POC/Internet Radio så en "rigtig" radio - nogle vi sige det ikke er jo blot fordi det er digitalt og netværks radio også ?

Hvis radioen har et simkort med internet adgang via celluar eller hotspot wifi så kan den jo kommunikere med andre koblet på samme server og tale kræver ikke samme båndbrede som video.

Faktisk så kan POC radio kommunikation kan også sendes via TOR netværket samt VPN så trafik ikke kan spores så let - men det måske mere relevate hvis man bor i et land hvor demokrati og ytringsfrihed/kommunikation ses som en trussel for den aktuelle diktator og ny er data er i forvejen krypteret på et plan mere eller mindre og typisk vil de fleste servere vise hvem som er koblet på en kanal eller gruppe men altså helt i modsætning til gammeldags analog radio kan man ikke se hvis nogle og lytter med.


En fordel med mumble er at det opensource og det samme med mumla til android man kan jo lave sin egen løsninger men det mere sjovt hvis det også virker med andre platforme.

VOIP-GATEWAY

Det er også muligt og koble en murmur/Mumla forbindelse til Teamspeak,Zello via vox funktion - evt. med kabler eller tricks via software - så man sender mumla audio til mic-in på Teamspeak/zello, samt TeamSpreak/zello audio til mumla-mic indput med (Vox/stremme styret transmission).

Der er også en del PMR Radio som har VOX funktion og via en computer kan de jo gøres lidt mere digitale så de køre Teamspeak eller Mumble grupper.

På Linux kan man køre det med linux piperwire og qjackctl  programmet på windows skal man benytte VB-cable  (windows udgaven er vidst donationware, man skal donnere et beløb for en licens).


Stemmestyrret/VOX - har man behov for at starte mumle op i flere udgaver kan det gøres med -M (Multiply) her med lyd ud.

Teamspeam mumble VOX
Dette sender teamspeak output ud til muble input samt fra Mumble output til Teamspeak indput.

Vi har dermed en digiteal gateway eller repeater løsning med god lyd så man kan dele kanal/gruppe.
Ikke alle kanal grupper acceptere gateway - fordi det er net til net forbindelse så der kan være
kanaler og grupper som giver særlige rettigheder/mulighed, eks. nogle kræver amatør radio licens osv.

(Gateway eller Repeater er lidt det samme
 

Mumla stemmestyrret

Man skal lige lege lidt med de optimale stemme aktiveret funktioner i mumla og tilsvarede i TeamSpeak.

Bemærk at stilhed under er hvor meget er normal "støj" og grønt område er følsomhed.

TeamSpeak5

 

En Murmur laver en gateway  Teamspeak/mumble og gateway med hver sin server.

Teaspeak og mumla repeater/gateway link

 

Min første årsag at kigge på disse digitale interne intercom/samtale voip løsninger var at hvis man er flere kamera folk som filmer en event og man ønsker og vil guide kamera/fotograf manden til at zoom ind på - så findes der særlige Talkback intercom løsninger til netop dette men det kunne også være at ønskede at gøre dette over større afstande og de ofte også dyre eks. et sæt med 4 koster nok omkring 6000 kr (dog fuld duplex) og de har også deres begrænsning/rækkevide - hvis man derimod skifter løsningen ud med en mobil telefon og mumla appen så har vi en meget fleksibel løsning som virker over store afstande  præcist som POC med flere kanaler og vi er ikke begrænset af kun 4 enheheder - typisk snakker fotografen ikke og får instruktion fra Master Control room men ptt eller talestyret  aktivering er måske muligt.

Hvis man vil se den box jeg har lavet til livestream med rigtig video kamera og low latency SRT kan man se denne link. 
 

Mumla er kompakt fleksibelt og det fylder jo meget mindre hvis kamera hold blot skal installere appen på sin egen telefon og forbindele sig til platformen.
Selvom jeg kan ligge mumla ind i den streamer box til kamera så det lettere og anvende app på android - det kan alle gøre uden udgifter til hardware osv. plus det virker med bluetooth link.


Hollyland Solidcom C1 intercom
Nogle nyere professionelle broadcast eks. JVC kamera kan også sende med SRT og de har også en intecom mulighed for at tale til/med journalisten/kamera manden så der er tale om en stream begge veje så man kan sige hvornår de på live osv. og fordelen ved at kunne give samme besked til en gruppe af folk på samme kanal men hvordan taler man så til dem og fra hvilken enhed og her kunne det jo være genialt med en forbindelse tiil en mumla/murmur server og endnu mere cool hvis man kunne benytte en POC radio til dette system også og når man afvikler en Livestream fra gaden kan det være praktisk med kommunikation fra TV-Stations hovedkvarter (MCR) Master Control Room om hvad man skal filme osv. så ikke alle fotografer filmer det samme.  SRT har ett delay på 2-3 sekunder og derfor vil det være bedre med en anden metode til intercom og helst noget med servere så man kan benytte evt. POC Radio også og det kan man jo med murmur/mumble samt mumla.

Nu er der naturligvis forskel på hastigheden mellem audio som sendes med livevideo også den intercom kommunikation som er hurtigere at sende - så det to forskellige audio signaler og hastigheder.

Har du brug for en billig og mere diskret løsning/alternativ til WalkieTalkie så er Mumla appen på en smarttelefon og med passende hovedtelefon praktisk selvom det kun er simplex/ptt.
Du behøver heller ikke have en server platform hvis du kan nøjes med en af de ganske mange frie som mumble.sludre.dk men det er ikke dyrt og lave sin egen private, så er man et lille portabel mobilt tv-hold som livestreamer fra gaden hjem til vores master control room så er det en praktis løsning.

Du kan både få billige android POC radio som kan køre mumla appen - den kan tilpasses radio PTT knappen så den også virker og den virker med bluetooth.
Du kan også lave en lille walkie talkiePI monteret i bilen som køre via din telefons hotspot.

En google søgning på TalkiePI giver dig mange links til flere gode projekter som disse:

https://www.raspberrypi.com/news/talkiepi-raspberry-pi-walkie-talkie/

https://github.com/CustomMachines/talkiepi/blob/1131d1c94e2cb880b1be676773bbb9dd12ae76cb/doc/README.md


- Nu er det måske lidt uden for emne men men jeg har dog inkluderet video guides hvordan man evt. kan lave en OpenWRT router setup med raspberrypi4 og et HAT modul men det er kun en måde og få internet adgang med simkort - hvis man skulle ønske at en Rasberrypi også inkluderede sin egen forbindelse via telefon forbindelse men for at lave sin egen Murmur/mumble server behøver den jo bare internet forbindelse en public kendt ip adresse evt. hosted vps som en raspberrypi med dynamisk dns eks. mumble.sludre.dk (ikke kendt  privat murmur server)  hvis du vil afprøve det skal du bare hente appen til din smartphone - du frit kan bruge nogle af de mange åbne public servere frit men du kan også anvende mumble.sludre.dk brugernavn oprettes ved connection sammen med adgangskoden hvis den ikke findes i forvejen men smider du adgangskoden væk så kan du altid lave en ny brugernavn/konti.

Du kan så joine/deltage i grupper og superuser=admin kan man evt. lave egne grupper hvor man kan sludre med andre i samme gruppe og der kan være flere 1000 på en kanal på nogle af de mange frie public tilgængelige servere og der intet licens krav på hverken apps eller servere og man kan skifte mellem dem og kanaler på de enkelte servere.

Mumla app funktionerne:

* Certifikatgenerering, import og eksport
* Gennemse offentlige servere
* Stemmeaktiveret transmission (standardindstillingen) eller forskellige Tryk-og-tal-knapper
* Understøttelse af Bluetooth-headset
* Selvregistrering på server
* Adgangstokens
* Opus, CELT og Speex codec understøttelse
* Automatisk genforbindelse
* Tor-understøttelse gennem Orbot-appen
* Tekst-til-tale til beskeder (aktiveret som standard)
* Lyst og mørkt tema
 
Stemmeaktiveret VOX transmission fungerer i øjeblikket bedst, når du bruger et headset. Ekko-annullering og støjreduktion kræver arbejde.
Det hjælper at justere registreringstærsklen i indstillingerne.

 


Der er mange sjov DIY Gør det selv projekter med murmur/mumle - simple løsninger kan også være digital repeater som sender og modtager tale videre via andre veje.
På den måde kunne man også lave en Mumble til TS3 forbindelse til en kanal som en slags repeater.

mumble.sludre.dk virker perfekt nu med mumble på computeren eller en mumla app på android, der ingen signal tab osv. men det burde dog ikke virke så godt som det gør ?

Pga. en software fejl i teamspeak5 beta udgaven så virker det fint med Muble Repeater til udvalgte Teamspeak kanaler - det er noget med at brugeren skal ha rettigheder til VOX på kanalen.

Jeg ovevejer så nu at købe en af de billige POC radio som jeg har set til 340 kr - fordi den skulle kunne mumla app køre pån den radio men på den anden side kan næsten hvad som helst kan køre mumble - gør det selv folk kan lave en TolkiePi som er en raspberryPI computer - det mere fordi jeg har ikke lyst til at give google mine kredit data for at købe teamspeak appen til android og der jo lidt sjov med DIY Gør det selv løsninger også.

En raspberryPI zero er nok også et usb lydkort eller HAT så i teorien fylder det ikke mere ind at det hele kunne bygges ind i en pæn bordmike ? som bare skal tilsluttes usb power også en extern højtaler ? hvis man kan nøjes med en fast kanal/gruppe - ellers må man jo fjern programmere den eller lave så den henter url og andet fra website når den starter op hvis man ikke lige ved hvordan man kan connecte den via ssh/terminal så kunne det være en måde eller man kunne sætte en skærm på men så bliver den lidt dyre bygge ?

Men hvis man vil prøve det af kan man hente https://www.mumble.info/ eller mumla klienten og forbinde sig til mumble.sludre.dk også gå ind i CB radio digital rummet også kan man snakke med Teamspeak brugerne pt. på Walkie-Talkie kanalen.

TalkiePi en gør det selv walkie/intercom med raspberry PI

Link til TalkiePI DIY via murmur server

 


 

 
 
 
 
 
 
 
1949 Senest ændret Lørdag, 06 januar 2024 21:42
Mere i denne kategori: