Virtual Private Server setup

12 november 2022 Skrevet af 
i Blogs
  • Skriftstørrelse
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Virtuel Private Server setup - lidt bedre end blot et webhotel, hvis man vil have andre ekstra funktioner end blot mail og webserver.


Foruden at man kan hoste noget via sin egen internetforbindelse og ha fuld frihed til hvad man vil have kørende så kan man også anvende en VPS løsning.
Det koster typisk lidt mere end et normalt webhotel med mail og webserver samt typisk også en sql data base plus php - er det mest almindelige.

Rigtigt mange kan godt nøjes med et helt almindeligt klassisk webhotel også et CMS content Management System som wordpress, joomla eller typo3.

Det kan være fint nok men hvad nu hvis du ønsker at ha andre ting kørende som eksempelvis din egen chat eller livestream,vpn setup og helt andre funktioner end hvad som normalt tilbydes på et almindeligt webhotel - det kunne være en lagerkapasitet som overstiger de typiske 30 gigabyte fordi man gerne vil have sine videofiler eller audio filer tilgængelig sådan at vi kan linke til dem og fremvise dem på eget webhotel som supplernede kapasitet hvor vi standig holder os inden for rammerne med et normalt website.

At inkludere evt. ekstra kapasitet placeret helt andre steder/maskiner kan gøres på mange måder.

Benytter du din egen internet forbindelse kan det også være nødvendigt med fast-ip adresse eller også en dynamisk dns (ddns) ip adresse opdatering samt evt. konfiguration af routeren.Cloudflare kan meget og den løsning kan faktisk også skjule dine ip adresser bagved et proxy setup - så de maskiner bagved deres proxy er ekstra/bedre beskyttet imod ddos angreb.


Din router har typisk en ip adresse ud på nettet som evt. skifter engang imellem så at henvise til https://x.x.x.x/lager/fil.jpg vil ikke virke hvis IP adressen skifter.
En portforward i routeren kan være nødvendig på din router så den kan sende trafik til den udvalgte server på dit lokale netværk hvis man ikke benytter tunnel system.

Kigger man på www.undergroundnews.dk så vil man få 2 ip adresser oplyst men ingen af disse er en henvisning direkte til maskinen/hosten:

host www.undergroundnews.dk
www.undergroundnews.dk has address 104.21.52.48
www.undergroundnews.dk has address 172.67.195.142
 
De IP adresser henviser til proxy service som så henter data via en kendt ip adresse som vores proxy service kender - det kan være via en sikker tunnel også og dynamtisk dns kan sikre at henvising via navn sker til den aktuelle ip adresse som vi kender også selvom den skulle ændre sig.

Hvis du er heldig har du måske en 1 Gagabit internet forbindelse eller bare en ½ gigabit et sted eller et sted hvor du så kan placere din server og den kan så køre lidt af det som et webhotel ikke tilbyder.
 
Det kunne være VPN, CHAT eller måske Nextcloud eller blot endnu en webserver som kan aflevere foto/video/audio på en mere optimal måde med VOD streaming.

Du skal ha dit domainnavn på en DNS (Domain Name Service) vært men du kan benytte eks. cloudflare til dette uden at det påvirke det aktuelle setup men der er flere måde og lave en dynamisk dns opdaterings løsning hvis du ikke har en statisk ip adresse på internettet.

Med en Cloudflare løsning kan du clone din aktuelle DNS over til Cloudflare og når dette er udført kan du fortælle DK-Hostmaster hvis det er et dansk domain at fremover så skal evt. evt. domain håndtering ske via clodflare og du kan naturligvis også flytte det tilbage til udbyderen hvor din domain aktuelt er placeret men der er fordele som eks. DDNS og evt. proxy beskyttelse som er gratis hos cloudflare men vælger man og betale for sin DNS placering så kan man få ekstra optimering og bedre svar tider og stabilitet i i hele verden ekstra og det kan være fordele som i sig selv gør det smart at flytte sit domain til cloudflare og man slipper ikke for dk-domain afgift til dk-hostmaster selvom domain name hosting er gratis hos cloudflare.

Man behøver dog ikke anvende proxy dns funktioner hos cloudflare - man kan også lade den fungere som normal DNS med direkte henvisning til ip adresser men så får man heller ikke det ekstra lag af beskyttelse som vores proxy funktion giver men man kan slå det fra og til som man ønsker og skulle man ha trafik som SKAL sendes direkte kan man lave en direkte.undergroundnews.dk henvisning som ikke benytter  proxy funktionen mens andet forsat gør.
 
Det smarte er så at du kan have en "lille" server kørende hjemme som har en masse lager kapasitet eller vi kan have en hosted VPS server som køre nødvendige ting.

Det er naturligvis muligt droppe sit webhotel helt og køre det hele samlet men evt. ekstra bonus tjenster og service som evt. er reserveret til medlemmer og udvalgte kan med fordel være noget som man evt. selv køre eller placere på en vps af økonomiske årsager hvor kapasitet ligesom bedre kan tilpasses uden at det påvirker evt. kørende portal/website - det kan også være at den kapasitet og hastighed din internet forbindelse har faktisk er meget hurtigere end hvad dit webhotel faktisk tilbyder i praksis fordi de deler forbindelse med flere andre webhoteller og dermed kan svartider og andet faktisk være rigtigt langsomt.

Nu er hastigheder ikke alt men eksempelvis fylder en tv udsendelse af 30 minutter måske omkring 2 Gigibit - hvis man placere det på en almindelig webservice/webhotel vil den ligesom forvente man henter hele udsendelsen imodsætning til en webserver som kender video så kan den aflevere det i passende bidder og streame udsendelsen så den kan afspilles via en player som man evt. benytter på sit cms og det gør en betydelig forskel på et website i forhold en webservice so er lavet til opgaven, så vil mange udsendelser også optage en betydelig plads.

En medlems/medarbejder/bevægelses orienteret adgang til den fælles cloud service er smart - fordi så kan man have ekstra funktioner som køre selvstændigt.
Man kan også have noget online som ikke er til et kæmpe publikum eller man kan evt. modtage upload "udefra" delt via cloud adgang til relevante personer.
Fotografer/videografer kan let aflevere indhold til yderligere håndtering og man kan automatisere evt. omkodning af video samt foto osv.

Det giver en del ekstra smart muligheder udover fælles kalender.

Men ja det kan naturligvis kræve strøm og båndbrede samt internet som kan være afbrudt eller ustablit og her kan det være relevant at overveje en hosted VPS (virtual private Server) som normalt koster lidt mere end et webhotel og der er flere udbydere - nogle af dem har også mulighed for vælge funktioner som et normalt webhotel tilbyder.
 
Oracle kunne være en udbyder man kunne overveje og eller der linode plus mange flere.

 
439 Senest ændret Søndag, 13 november 2022 04:22
Mere i denne kategori: